NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
1246 kilométeren védekeznek az ár- és belvíz ellen
2005-03-21 21:37:10
Jelenleg 1246 kilométeren védekeznek a vízügyi szervezetek az ár- és belvíz ellen, ebből 126 kilométeren, a Körösök mentén a legmagasabb, harmadfokú készültségben - közölte a környezetvédelmi és vízügyi miniszter hétfőn Szolnokon.
Elsőfokú készültség további 907, míg másodfokú 212 kilométeren van érvényben. A belvíz elleni védekezés eddigi költsége már elérte a háromnegyed milliárd forintot, az árvízi készültségek fenntartása pedig 150 millió forintot igényelt - mondta újságíróknak Persányi Miklós.

Felidézte: az idei télen igen nagy mennyiségű hó hullott a folyók vízgyűjtőin, ami a Duna esetében másfélszerese, a Tiszánál pedig háromszorosa a sokévi átlagnak. A hó mennyisége önmagában azonban „nem feltétlenül jelent árvizet”, de kisebb-nagyobb árhullámok levonulásával számolni kell - jegyezte meg, hozzáfűzve: az árhullám nagyságát az olvadási viszonyok befolyásolják majd alapvetően. Kedvező mindenesetre, hogy a folyók felső szakaszain a hétvégi lehűlés hatására már apadás kezdődött.

Az országnak jól kiépült árvízvédelmi rendszere van, a 4200 kilométer hosszú állami fővédvonalon ugyan „mindig akadnak kritikus szakaszok”, ezeket azonban jól ismerik a vízügyi szakemberek és védelmükre különös figyelmet fordítanak - közölte Persányi Miklós.