NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Magyarország várja Ausztria jelentését a habzó Rábával kapcsolatban
2005-01-19 10:11:53
Varga Miklós, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium helyettes államtitkára levélben kért tájékoztatást Wolfgang Stalzer-től, a Magyar-Osztrák Vízügyi Bizottság első meghatalmazottjától amiatt, hogy 2005. elején ismét szennyezést észleltek a Rába folyón. Magyarország évek óta jelzi Ausztria felé, hogy megoldást szeretne a problémára, ám az eddigi egyeztetések nem vezettek eredményre.
Az államtitkár levelében emlékezteti osztrák kollégáját arra, hogy a 2004. július 22-én, Szentgotthárdon megtartott meghatalmazotti találkozón határozatot hoztak arról: a szakértők által javasolt intézkedések vonatkozásában az osztrák fél 2004 végéig összefoglaló tájékoztatót ad át a magyar félnek.

Dr. Varga Miklós rámutat, hogy a jelentést – annak elkészülte után – a magyar fél fokozott érdeklődéssel várja, hiszen a Rába folyón újra megjelent habzás nyugtalanságot váltott ki a helyi lakosság, valamint a helyi és az országos médiák körében.

A Rába folyó magyarországi szakaszán 2005. második hetének végén észleltek újra habzást. Szakértők korábban megállapították, hogy a több éve tartó jelenséget a folyó ausztriai szakaszán lévő bőrgyárak okozzák, ahonnan naftalin-szulfit kerül a vízbe.