NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Magyar és ukrán szakemberek vizsgálják a tiszai vízszennyezés eredetét
2004-11-09 17:24:01
Ukrajnai illegális szemétlerakókból származott annak a 450 tonnányi háztartási hulladéknak a nagy része, amely szeptember végén érkezett a Tisza magyarországi szakaszára. Az ukrán és a magyar környezetvédelmi hatóságok kedden helyszíni szemlén vizsgálták meg a lehalászott műanyag palackokat, szerdán pedig tárgyalás kezdődik a kármentesítés 30 millió forintos költségének megosztásáról.
Mint ismeretes, szeptember végén mintegy 450 tonna kommunális hulladék érkezett Ukrajnából a Tisza magyarországi szakaszára. A hazai környezetvédelmi hatóságok vizsgálata szerint az elsősorban műanyag flakonokból álló szemétből 158 tonna Ukrajnából, 33 tonna Romániából, 8 tonna pedig Magyarországról származott.

További 254 tonnányi háztartási kacat eredetét nem lehetett megállapítani. Veszélyes hulladék nem jutott a folyóba, ám a kármentesítés költsége így is meghaladta a 30 millió forintot.

A szennyezést követően Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter levélben kérte ukrán kollégájától az ügy kivizsgálását, melynek nyomán Szerhij Poljakov szakértői bizottságot hozott létre. A nemrégiben elkészült jelentés szerint a hatalmas mennyiségű kommunális hulladék a Felső-Tiszán levonuló árhullám hatására mosódott be a folyóba a nagy számú kárpátaljai illegális szemétlerakóból.

Az ukrán környezetvédelmi szervezetek október közepén takarítási hetet tartottak és több tucat illegális hulladéklerakót számoltak fel a vízpart közelében. A hatóságok ígéretet tettek arra, hogy a jövőben rendszeressé teszik a hasonló akciókat.

Az ukrán szakértői bizottság kedden helyszíni szemlén vizsgálta meg a Tiszából kiemelt hulladékokat a Bodrogkeresztúr közelében lévő elkerített lerakóban. A testület szerdán Kárpátalján folytatja ülését, ahol a magyar fél szakértőivel a hulladék eltávolításával kapcsolatos költségek megosztásáról lesz szó.