NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Önkormányzati fórum a Balatonról
2004-10-05 08:20:00
A Balaton ügyeivel továbbra is rendszeresen, átgondoltan, a helyiek véleményét figyelembe véve akar a kormány foglalkozni - jelentette ki Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter a szaktárca szervezésében tartott első balatoni önkormányzati fórumon szombaton.
A miniszter szavai szerint a víz mennyiségével, a minőségével, illetve a part rendezésével kapcsolatosan "tudatos cselekvési programok rajzolódnak ki". Példaként a már kidolgozott, Kis-Balatont érintő jövőbeni terveket, továbbá a csónakkikötőket, illetve a zagyelhelyezést említette, amelyeket megoldottak az elmúlt egy évben.

Persányi Miklós elmondta: a Balatonnal összefüggő gondok kiváltó oka az, hogy "a gazdaság alapját képező idegenforgalomban rendkívül súlyos változások mentek végbe". Ezek a térségben megszerezhető jövedelmeket is leértékelték, s erre egy komoly stratégiaváltással kell válaszolni.

A közeljövőben várható változásokról szólva kiemelte a közlekedésfejlesztést, ezen belül az M7-es autópálya építését, a hamarosan induló térségi hulladékkezelési programokat, amelynek keretében két éven belül szeretnék megoldani a biztonságos és korszerű hulladék-elhelyezést a térségben.

Persányi Miklós fontosnak nevezte az orvhalászat elleni határozott fellépést, a nádasok pusztításának és az illegális partfeltöltéseknek a megakadályozását, illetve felszámolását. A miniszter reményét fejezte ki, hogy a most először megrendezett balatoni önkormányzati fórum "hagyományteremtő eseménnyé válik".

Az egész napos programon mintegy 150-en vettek részt, köztük a balatoni önkormányzatok vezetői, civil és szakmai szervezetek képviselői.