NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Levonult az ár a Hernádon
2004-08-12 16:30:10
A Hernádon lényegében levonult az ár, a védekezés és a helyreállítás költségei az állami védvonalakon mintegy 350 millió forintot emésztenek fel - jelentette be Persányi Miklós kedden Ócsanáloson. A környezetvédelmi és vízügyi tárca vezetője közölte, a jelenlegi kormány elődeinél nagyságrendekkel többet költ az árvízi rendszerek kiépítésére, ám célszerű lenne, ha az uniós alapokból is lehetne ilyen célokra támogatást szerezni.
A jelenlegi kormány sokkal nagyobb figyelmet fordít az árvízi rendszerek kiépítésére, mint az elmúlt évek bármelyik kormánya - közölte csütörtökön Persányi Miklós Ócsanálos határában, ahol az elmúlt héten az áradó Hernád csaknem átszakította a gátat, melynek helyreállításán még most is dolgoznak a szakemberek.

A környezetvédelmi és vízügyi miniszter elmondta: az előző kormányzati ciklusban mintegy 6-6,5 milliárd forintot fordítottak árvízvédelmi fejlesztésekre. A költségvetés most tizenegymilliárd forintot költ töltésfejlesztésre, valamint a Vásárhelyi-tervre, amelynek révén a Közép- és a Felső Tisza vidéke válik biztosabbá a rendkívüli nagyvizektől - tette hozzá.


A minisztérium a Tisza mentén, Jánd térségében másfél milliárd forintból 5,5 kilométer hosszban erősíti meg a gátat, a Bodrogközben a Tisza jobb parti töltését fejleszti több mint negyedmilliárd forintból, és 700 millió forint jut Tiszaroff és Tószeg térségében töltéserősítésre, töltésépítésre, valamint megkezdődnek Cigánd, illetve Tiszaroff térségében az árvízi víztározók kivitelezési munkái is - jegyezte meg a szakminiszter.

A Hernád menti árvízvédekezésről szólva elmondta: a védekezés és a helyreállítás költségei az állami védvonalakon mintegy 350 millió forintba kerülnek. Ennek az összegnek a fedezetét a vízügyi tárca saját büdzséjéből biztosítja, és ha szükséges, akkor az állami költségvetés tartalékához fordul a minisztérium.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy az árvízi védekezés során nem lehetett minden Hernád-menti települést, házat megóvni az ártól, huszonhét település szenvedett kisebb-nagyobb károkat, több mint másfélszáz ház rongálódott meg, és csaknem száz családnak el kellett hagynia otthonát.

Ilyen, és ehhez hasonló rendkívüli árvizek esetén elkerülhetetlen, hogy ne keletkezzenek károk, az árvízvédelmi rendszerek ugyanis nincsenek kiépítve sem a Hernád-völgyében, sem máshol. Az országban 4 300 kilométernyi gát van, a kiépítettségi szint mintegy 60 százalékos - mondta. Hozzátette: egy megfelelő biztonságot jelentő árvízvédelmi rendszer kiépítése kormányzati ciklusokon átívelő feladat, minden kormánynak felelősséget kell viselni ebben.

Persányi Miklós szólt arról, hogy a Hernád-menti önkormányzatoknak a védekezés mintegy 76 millió forintos költségét a Belügyminisztérium a központi alapból már megtérítette. Ugyanakkor a vízügyi tárca nevében ígéretet tett arra, hogy a körtöltéssel nem rendelkező öt településnek a leendő gátak tervezési költségét fedezik. Ez szerinte 15-20 millió forintot jelenthet. "Azon is gondolkodni kell, hogyan lehet a hiányzó önkormányzati töltéseket megfelelő állami segítséggel megépíteni" - tette hozzá.

A szakminiszter megemlítette azt is, hogy az ország uniós csatlakozását követően fontos, hogy "az árvízi ügyekben is legyenek olyan programok, amelyek a tagországoknak lehetőséget biztosítanak fejlesztési források igénybevételére".

"Bízom benne, hogy az unió következő költségvetési periódusában, 2007 és 2013 között lesz olyan ablak, amelyből árvízvédelmi fejlesztésekre lehet majd támogatást igényelni" - jegyezte meg, hozzátéve: azon is dolgozik, hogy a Nemzeti Fejlesztési Tervben is prioritás legyen az árvízvédelemi fejlesztés.