NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Átadták a Szamos gátrendszerét
2004-07-22 19:58:21
Befejeződött a Szamos 93 kilométer hosszú gátrendszerének kiépítése; a mintegy 20 milliárd forint értékű védvonalat Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter adta át Szamoskér határában csütörtökön.
A töltések a Tisza-Szamos és a Szamos-Kraszna-közben található 51 településnek adnak biztonságot, amely akkor lesz majd teljes, ha a Vásárhelyi-terv 2007-ig tartó első ütemében megépül a Szamos-Kraszna-közi árapasztó víztározó - mondta a környezetvédelmi tárca vezetője. A 12 milliárd forintos költséggel épülő víztározó tervezése a múlt héten már megkezdődött, és 2005-ben megkezdik a megvalósítást.

A környezetvédelmi és vízügyi miniszter szólt arról is, hogy az érintett községekben a Vásárhelyi-terv részeként 2,5 milliárd forintért kiépül a csapadékvíz és szennyvízhálózat, megoldják a háztartási hulladékok biztonságos elhelyezését, rendbe teszik az utakat, s az ott élők a környezetkímélő tájgazdálkodás kialakításához is anyagi támogatást kapnak.

Az átadáson Persányi Miklós kitért arra, hogy a Szamos mentén élők utoljára 1970 májusában éltek át árvízkatasztrófát. A folyó gátszakadása 437 négyzetkilométeres területet öntött el, 40 településen 5200 épület dőlt romba, további 2000 megrongálódott, a kár pedig megközelítette a 100 milliárd forintot. Az árvíz után kezdődött meg a folyó töltésrendszerének kiépítése, és 34 év alatt a jobb parton 46,4, míg a bal parton 46,6 kilométer hosszú földsáncot alakítottak ki.

Továbbá 32 kilométer hosszú zárógát épült a Szamos és a Túr közé, hogy a határon túli gátszakadások esetén is védve legyenek a szabolcsi települések. Megerősítették a partvédelmi műveket, létrehozták a hírközlési infrastruktúrát, az automata távjelzőrendszert, valamint új zsilipek és gátőrházak épültek.