NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
A Vásárhelyi-tervről tárgyalt helyi polgármesterekkel Persányi Miklós
2004-05-27 16:57:44
A Cigánd körzetében létesülő árapasztó tározó által érintett települések polgármestereivel találkozott csütörtökön a községben Persányi Miklós. A környezetvédelmi és vízügyi miniszter bejelentette: a tárca átvállalja az érintett községek belterületi vízrendezési, csatornázási, szennyvíz- és hulladék-kezelési pályázataihoz szükséges engedélyezési tervek elkészítésének költségeit. Az érintett 24 település így eredményesebben pályázhat majd az infrastruktúra-fejlesztési támogatások elnyerése érdekében.
A most született döntés azért is fontos, mert a Vásárhelyi-terv (VT) nem csupán árvízi biztonságot kíván teremteni a Tisza mentén élők számára, hanem egyben az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb infrastruktúra-fejlesztési programja is; emellett megteremti a térségben az ökogazdálkodás feltételeit.

A Vásárhelyi-terv újszerű módon közelíti meg az árvízi biztonság kérdését is, nem a gátak további, mértéktelen magasításával, hanem árapasztó tározók kialakításával és használatával oldja meg az árhullámok biztonságos levezetését. A program első, 2007-ig terjedő szakaszában hat helyen épül ilyen tározó, emellett elvégzik a nagyvízi meder vízszállító képességének helyreállítását és a hullámtér természetvédelmi rekonstrukcióját az érintett folyószakaszokon.

A megvalósítás első lépéseiként még májusban elkészülnek a hullámtéri beavatkozások engedélyezési tendertervei, valamint a hullámtéri beavatkozások környezeti vizsgálatai. 2004 őszén pedig elkezdődik, a cigánd-tiszakarádi tározónál a hídépítés, a közút és a közművek kiváltása. A tájrehabilitációs költségekkel együtt 11 milliárd forintba kerülő tározó 2005 végére készül el.
Ezen kívül elindul a tiszaroffi tározónál a töltéserősítés és a közművek kiváltása a tereprendezés és partbiztosítás Tivadarnál a nyárigátak bontása, a partbiztosítás Csongrád és a déli országhatár között, a hullámtéri hidraulikai folyosó kialakítása Csongrád és a déli országhatár között, valamint a bivalytói árvízvédelmi töltésszakasz áthelyezése.

A VT vízügyi és tájrehabilitációs beruházásaira 2004 és 2007 között 65 milliárd forintot fordít a központi költségvetés; ebből mintegy 15 milliárd forint az uniós pályázati forrás. A beruházások idei költsége 8 milliárd forint.

Az Országgyűlés 2004. június közepén fogadja el a VT közérdekűségéről és megvalósításáról szóló törvényjavaslatot. A törvény létrehozza a tározók kialakításához szükséges földek igénybe vételének jogszabályi alapjait, valamint az árapasztó tározókként használt földterületek gazdáinak járó egyszeri térítés, illetve kártalanítás rendszerét. A törvényjavaslat értelmében az érintett gazdák 6.000 forint / aranykorona kompenzációt kapnak a tározóként is használt földjeik után, elárasztás esetén pedig teljes kártalanításban részesülnek. Cserébe viszont a földhasználat bizonyos korlátozásokkal jár: nem lehet például csekély víztűrő képességű növénykultúrákat termeszteni.

A jogszabály megállapítja a kiemelten közcélú beruházás megvalósítását segítő sajátos hatósági eljárási szabályokat: az engedély-kérelmeket egy kijelölt (s nem a területileg illetékes) környezetvédelmi, illetve vízügyi hatóság bírálja el, a gyorsabb, de szakszerű ügyintézés érdekében.

Az előterjesztés előírja, hogy a nagyvízi meder helyreállítását közmunka programokhoz kapcsolódó pályázati lehetőségek kihasználásával kell elvégezni, csökkentve ezzel a térségben az országos átlagot meghaladó munkanélküliséget, és javítva a szakképzetlen munkavállalók foglalkoztatásának lehetőségeit. A törvénytervezet rögzíti, hogy a kormány gondoskodik a végrehajtáshoz szükséges forrásokról.