NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Megkezdődött a Vásárhelyi-terv parlamenti vitája
2004-05-12 15:43:16
A kormány kiemelt programként kezeli a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztését, ami a következő évek egyik legjelentősebb beruházása. A több évre szóló program új szemlélettel, nem a gátak magasításával, hanem árapasztó-tározók kialakításával kívánja megoldani az árhullám levezetését - mondta Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter, a jogszabály általános parlamenti vitáját elindító beszédében kedden.
Persányi Miklós felidézte, hogy 1998 és 2001 között, alig 28 hónap alatt négy rendkívüli árvíz tette próbára a Tisza-völgy árvízvédelmi műveit.
A terv első ütemében mintegy 60 centiméterrel lehet csökkenteni az árhullám csúcsát, a Tiszában kialakuló legmagasabb vízszintet - közölte.

A Vásárhelyi-terv továbbfejlesztéséről szóló előterjesztés ezen kívül biztosítja a Tisza-völgyi árvízi tározók műszaki létesítményeihez szükséges területeket, valamint megteremti az érintett földtulajdonosok kárenyhítési, kártalanítási rendszerének jogszabályi alapját - hangsúlyozta a miniszter.

A törvénytervezet foglalkozik az érintett térség terület- és vidékfejlesztésével, és a Tisza menti települések infrastruktúrájának korszerűsítésével is.
Remény van arra, hogy helyreállítható a táj népességmegtartó ereje, a terület felértékelődése pedig új munkahelyek teremtését is lehetővé teszi- tette hozzá Persányi Miklós.

Csatlakozó dokumentumok