NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Sikeres volt az árvíz elleni védekezés a magyarországi folyókon
2004-05-11 16:28:35
Május első napjaiban az ország minden pontján visszavonták az árvízvédelmi készültséget a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóságok. A márciusban és áprilisban lehullott jelentős mennyiségű csapadék miatt a Bodrogon, majd a Körösökön és a Tiszán kialakult árhullámok jelentősebb károk nélkül vonultak el, a védekezés megfelelő volt a töltéseken.
A tavaszi árvíz hevességére jellemző adat, hogy a Fekete-Körös árvízi szintje 1 méterre megközelítette az eddig mért legnagyobb vízállást.
A Közép-, és Alsó-Tisza mentén a nagyon lassú apadás nehezítette a munkát, mivel a Hármas-Körös és a Maros árhulláma lefékezte a vizek levonulását. Ennek megfelelően csak május 4-én lehetett valamennyi magyar folyón megszüntetni az árvízvédelmi fokozatokat.

A tavaszi árvízvédelmi munkák 1539 kilométeren folytak, a legmagasabb, III. fokú védekezést 307 kilométeren kellett elrendelni. Az igazgatóságok május elejéig csaknem 1,1 milliárd forintot költöttek védekezésre.

A belvízvédekezés az idén február 9-én kezdődött, az elöntött területek nagysága április közepén érte el a legnagyobb kiterjedését, 31 ezer hektárral. Ebben az időben a 12 területi igazgatóság közül 11 rendelt el készültséget. Jelenleg 4000 hektáron áll a víz, a Dél-Alföldön és a Tiszántúlon még érvényben lévő belvízvédelmi készültséget várhatóan egy-két héten belül lehet visszavonni. Május 7-ig a belvíz elleni védekezés költsége elérte az 550 millió forintot.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat prognózisa szerint az elkövetkező hónapok az átlagosnál csapadékosabbnak ígérkeznek. Májusban azonban nagyobb belvíz kialakulására már csak azokban a térségekben kell számítani, ahol a talajvíz szintje az elmúlt hónapban jelentős mértékben (40-60 cm-rel) megemelkedett, például az Alföld déli részén.

A környezetvédelmi és vízügyi tárca az idén összesen több mint 12 milliárd forintot fordít árvízvédelmi beruházásokra. Ebből a Vásárhelyi-terv megvalósításra – melynek elsődleges célja, hogy biztonságot nyújtson a Tisza mellett élő másfél millió embernek – a Zöld Forrás pályázati rendszerben elkülönített összeggel együtt több mint 8 milliárd forint jut.

A Vásárhelyi-terv keretében 2004-ben elvégzik a nagyvízi meder vízszállító képességének rekonstrukcióját a déli-országhatár és Szolnok között, valamint Tivadar térségében; és megkezdik a cigánd-tiszakarádi és a tiszaroffi tározó építését. A program 2007. végéig tartó első ütemének fejlesztései nyomán 60-80 cm-rel alacsonyabban tetőzik majd a folyó.

Emellett 2004-ben is folytatódnak a Tisza-völgyben a töltéserősítési munkák mintegy 2,5 milliárd forint felhasználásával. Ebből 1,5 milliárd forintot a felső-tiszai, 780 millió forintot a közép-tiszai és 270 millió forintot a bodrogközi védekezésre fordítanak.