NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Ivóvíz
2004-03-28 17:11:08
A lakosság ivóvízzel való ellátása a legfontosabb közszolgáltatások egyike, amely nélkülözhetetlen emberi szükségletet és társadalmi-közegészségügyi igényt elégít ki. A lakosság egészséges ivóvízzel való ellátása az önkormányzatok kötelező feladata.
Európai Közösség 1998-ban elfogadta emberi fogyasztására szánt víz minőségéről szóló 98/83/EK irányelvet, amelynek érvényesítése kötelezővé vált Magyarországon is. Az irányelv határértékei egyes paraméterek tekintetében szigorúbbak, mint a hazai szabvány által előírt határértékek. A hazai feladatokat az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló 201/2001. (X. 25) hatályos Korm. rendelet foglalja össze, amely rendelet 6. számú melléklete településenként mutatja be a határérték feletti ivóvízminőségi paramétereket, illetve a 2006-ig és 2009-ig tervezett vízminőségi célállapotot kielégítő fejlesztési teendőket, melynek összköltsége kb. 110 milliárd Ft.

A legjobban érintett két régió, az Észak-Alföldi és Dél-Alföldi Régió ivóvízminőség-javító fejlesztéseinek megvalósítását a Kohéziós Alap támogatásával tervezzük. A két projekt előzetes költségigénye 17,5 millió, illetve 28,5 millió €, együttesen mintegy 11,5 milliárd Ft. A fejlesztések becsült költségigényének fedezeteként 75 % Kohéziós Alap támogatással számolunk, 20 %-kal a központi költségvetés, 5 %-kal az érintett települések járulnának hozzá a finanszírozáshoz.

A többi régióban lévő az ivóvízminőség-javító programban szereplő önkormányzatok a Strukturális Alapok környezetvédelmi és infrastruktúra operatív programjának (KIOP) támogatására nyújthatnak be pályázat. A Strukturális Alapokra benyújtható támogatási kérelmek pályázati feltételei és részletes értékelési szempontjai megtalálható a honlapunkon. A Strukturális Alap támogatására benyújtható projektek előkészítéséhez – a KIOP megvalósításáért felelős Gazdasági és Közlekedési Minisztérium pályázata mellett – ez évben is nyújt támogatást a „Zöld Forrás” pályázaton belül.