NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Látogatás a Tisza mentén
2003-07-03 16:27:00
Persányi Miklós miniszter 2003. június 30-án, hétfőn a Tisza környékén tett látogatást. A félnapos program során meteorológiai előrejelzésről, Vásárhelyi tervről, gátépítésről, közmunka bevonásával folyó hullámtér rehabilitációról esett szó.
Persányi Miklós Felső-Tisza menti látogatása során Napkoron felavatta azt a felújított radarmeteorológiai állomást, amely egyike a folyó mentén már működő 21 automata létesítményt magába foglaló árvízi észlelő és riasztórendszernek, amihez Ukrajnában - a magyar fél anyagi támogatásával - az idén további 12 mérőállomás épül.

A Miniszter megtekintette a Szamos új Olcsva és Szamosszeg között épült 4,5 kilométeres töltését is, amely 500 millió forintos beruházással készült. Majd ellátogatott Vásárosnaményba, ahol a Tisza hullámterének rehabilitációs munkáiról kapott információt. A közmunkaprogram keretében a környezetvédelmi és a foglalkoztatáspolitikai tárca az idén 500 millió forintot költ a folyó gátak közötti partrészeinek rendbetételére, hogy az árhullámok levonulását biztosíthassák.


Persányi Miklós Vásárosnaményban tárgyalást folytatott a Vásárhelyi-terv megvalósításában érintett régiók önkormányzati vezetőivel, Gazda László, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Sós Tamás Heves és Tokár István Jász-Nagykun-Szolnok megye elnökével, valamint Kormos Dénes, Borsod-Abaúj-Zemplén megye alelnökével. A tanácskozást követő sajtótájékoztatón a miniszter közölte: az önkormányzati vezetők kérték, hogy a vízügyi tárca a vésztározók helyének szeptemberi kijelölésénél messzemenően vegye figyelembe a lakosság véleményét, és törekedjen konszenzus elérésére. "Emellett az önkormányzati vezetők kérték azt is, hogy a vésztározók építése mellett folytatódjék a szükséges gátmagasítás, ami természetesen továbbra is kiemelt feladatot jelent az érintett vízügyi igazgatóságoknál" - hangsúlyozta Persányi Miklós.

A környezetvédelmi és vízügyi miniszter az utóbbival kapcsolatban megjegyezte: az árvizektől leginkább veszélyetetett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az utóbbi két évben 80 kilométer hosszú töltést erősítettek meg. Az idei 3,6 milliárd forint értékű fejlesztésekkel együtt a Tiszán Vásárosnamény-Gergelyiugornyáig épül ki az eddigi legnagyobb vízállástól magasabb gát, valamint befejeződik a folyóba torkolló Szamos védvonalainak az 1970-es árvíz után elkezdett fejlesztése. "A Szabolcsban még hátralévő 50 kilométernyi töltésmagasítás az elképzelések szerint még ebben a kormányzati ciklusban befejeződik" - mondta Persányi Miklós. Sós Tamás, a Heves megyei közgyűlés elnöke a tárgyalásról azt mondta: a miniszter is rendkívül fontosnak tartotta, hogy a vésztározók helyéről a tárca megfelelően egyeztessen a lakossággal. Az önkormányzati vezető kitért arra: a Heves megyében szükséges hegyvidéki víztározók kialakításával is foglalkozik a minisztérium, és elképzelhető, hogy a 2004. évi központi költségvetésben a kivitelezésre már megjelenik egy induló összeg.