NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Apad a Sajó, a Bódva és a Hernád
2010-05-25 11:30:00
Apadnak folyóink Észak-Magyarországon, a Sajón végig, a Hernádon pedig Hidasnémetinél fokozat alatti a víz szintje, a Bódva naponta 20 centimétert apad. Országosan 1.528 kilométeren van védelmi készültség, rendkívüli fokozat 130 kilométeren van érvényben. A Tiszán Tiszabercel térségében tetőzik az árhullám, alatta lassan árad. Az előrejelzések szerint harmadfokú készültségi szintet elérő, esetleg meghaladó vízállások kialakulására továbbra is számítani kell a Tiszapalkonya alatti szakaszon. Az elmúlt 24 órában az árvízi védekezésben mintegy 1.900 vízügyi dolgozó vett részt. A vízügy összesen több mint 2 millió homokzsákot használt fel a védekezésre, ebből 1,5 milliót adott át az önkormányzatoknak. Ezen felül a Katasztrófavédelem további 1,5 millió homokzsákkal segítette az önkormányzatok védekezését.

I. fokú készültség 527 kilométeren, II. fokú készültség 794 kilométeren, III. fokú készültség pedig 77 kilométer hosszon van érvényben. A Krasznán Kocsordnál megindult az apadás, jelenleg másodfokú a készültség, a Lónyai főcsatorna viszont lassan tovább árad, Kótajnál 3 centiméterrel van a folyó vízszintje a harmadfok alatt. A Bodrogon Felsőbereckinél folytatódott az apadás, Sárospataknál viszont harmadfokú készültség mellett tetőzik. A Zagyván a felső szakaszon a tározókból megkezdett eresztés hatására a vízszintek első fok felett vannak, Szentlőrinckátánál és Jászteleknél másodfokú vízszintek mellett tovább apadt.  A Hortobágy-Berettyó lassan tovább árad, első fokú a készültség. A Hármas-Körös Gyománál első fok felett, tetőzés közelében van, a Körösökön feljebb már nincs készültség. A Kapos változatlanul, ötödik napja tetőzés alatt van, a vízszint 433-434 cm.

Az előre jelzett csapadékmennyiség hatására a Felső-Tisza kárpátaljai szakaszáról és a Szamosról újabb árhullám várható. A Felső-Tiszáról és a Bodrogról levonuló árhullám hatására Tokaj alatt a vízállások Szolnokig fokozatosan megközelítik vagy meghaladják a harmadfok szintjét. A belvízzel elöntött területek nagysága meghaladja a 150 ezer hektárt, ebből 75 ezer hektár a vetés-szántó terület. Legnagyobb elöntések továbbra is Borsodban, Felső-Szabolcsban, Közép- és Alsó-Tisza vidékén, a Tiszántúlon és a Körösök vidékén jelentkeznek. Mind a 12 vízügyi igazgatóság védekezik. Az ország 91 belvízvédelmi szakaszából összesen 72 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 15 szakaszon első, 55 szakaszon másod-, és 2 szakaszon, harmadfokon védekeznek.

Hétfőn megrongálták az Alcsi szivattyútelepet, nyomócsövének elzárószerkezetét ellopták, a kár 1,5 millió forint. A szolnoki vízügyi igazgatóság feljelentést tett a rendőrségen, akik azonnal megkezdték a nyomozást, a tolvajt 5 óra alatt elfogták. A vízügy Műszaki Biztonsági Szolgálata a nyomócső biztonságos helyreállítását azonnal megkezdte.