NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Megszűnt a rendkívüli árvízi készültség
2010-05-26 11:49:41
A Kormányzati Koordinációs Bizottság kezdeményezésére a kormány visszavonta a veszélyhelyzetet és megszűntette a rendkívüli készültséget a Sajó, Hernád és a Bódva térségében. Folyóink fővédvonalain 1.570 kilométeren van védelmi készültség, ebből már csak 296 kilométeren III. fokú. A vízügyi igazgatóságok az elmúlt napon még 17 településen nyújtottak segítséget az önkormányzatoknak a helyi vízkár elhárításában. Az elmúlt 24 órában az árvízi védekezésben mintegy 1.700 vízügyi dolgozó vett részt. A védekezés költségeinek finanszírozására 1 milliárd 385 millió forint előleget különítettek el a költségvetés általános tartalékából.
A kormány döntése értelmében költségvetés tartalékából a vízügy 545 millió forintot, a Katasztrófavédelem 243 millió, a rendőrség pedig 97 millió forintot használhat fel a védekezésre. Ezen felül 500 millió forinttal megemelték az Önkormányzati Minisztérium vis major alapját is.
 
A védekezés súlypontja a Tiszára tevődött át. A Felső-Tiszáról és a Bodrogról levonuló árhullám hatására Tokaj alatt a vízállások Szolnokig fokozatosan megközelítik vagy meghaladják a harmadfok szintjét. Az árhullám a Tiszán Tiszabercel térségében tetőzik, alatta lassan árad. Az előrejelzések szerint harmadfokú készültségi szintet elérő, esetleg meghaladó vízállások kialakulására továbbra is számítani kell a Tiszapalkonya alatti szakaszon. A Krasznán Kocsordnál megindult az apadás, a Lónyay főcsatorna pedig igen lassan tovább árad.
 
A Bodrogon Felsőbereckinél folytatódott az apadás, Sárospataknál harmadfokon tetőzik a folyó. A Takta a felső szakaszon tovább apadt, a torkolat közelében pár cm-t emelkedett a vízszint. A Zagyván a felső szakaszon a tározókból megkezdett eresztés hatására a vízszintek első fok felett vannak, Szentlőrinckátánál és Jászteleknél másodfokú a készültség, de tovább apadt a folyó. A Hortobágy-Berettyó lassan tovább árad (Borznál 288 cm I. fok). A Hármas-Körös Gyománál első fok felett, tetőzés közelében van. A Kapos változatlanul, hatodik napja tetőzés alatt van, a vízszint 433-434 cm. II. fokú védekezés 552 kilométeren, I. fokú pedig 722 kilométeren van érvényben.
 
A kevesebb eső, a napos és szeles időjárás, valamint a hatékony belvízvédekezés következtében, kis mértékben csökkent az elöntött területek nagysága. Jelenleg 147 ezer ha van víz alatt, ebből 70 ezer ha a vetés-szántó terület. Legnagyobb elöntések Borsodban, Felső-Szabolcsban, Közép- és Alsó-Tisza vidékén, a Tiszántúlon és a Körösök vidékén alakultak ki. Mind a 12 vízügyi igazgatóság védekezik. Tegnap három védelmi szakaszon szüntették meg a belvízvédelmi készültséget. Az ország 91 belvízvédelmi szakaszából így összesen 69 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 15 szakaszon első, 51 szakaszon másod-, és 3 szakaszon, harmadfokon védekeznek.