NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
A Tiszán és a Körösökön emelkedik, a Sajón, Hernádon és a Zagyván levonulóban az ár - több mint 1600 km-en van védelmi készültség, 2300 vízügyes védekezik
2010-05-21 11:58:43
Folyóink fővédvonalain országosan összesen 1614 kilométer hosszon van árvízvédelmi készültség, ebből 130 km-en rendkívüli, 365 km-en pedig III. fokú a készültség. A vízügyi szakemberek 111 településen nyújtanak segítséget az önkormányzatoknak a helyi vízkár elhárításában, az árvízi védekezésben 2300 vízügyi dolgozó vesz részt. A Bódva folyó átázott töltése miatt homokzsákos-bordás megtámasztással tartják a gátat és védik a lakott területeket. A belvízzel elöntött terület nagysága 160 ezer hektár, 230 szivattyútelep emeli át a vizet a folyókba. Megkezdődött a közegészségügyi felmérés is a szükséges fertőtlenítésekről és az állatok beoltásáról.

A Bódván Edelénynél egész éjszaka folyt a védekezés: a folyó ugyan apad, de az átázott töltéseken homokzsákokkal, ún. bordás megtámasztással tartják a gátat, hogy megóvják a lakott területeket a víztől, itt továbbra is rendkívüli a készültség.

A Sajón, a Hernádon és a Zagyván levonulóban az árhullám, de az elöntött területekről igen lassan vonul le a víz, ezért továbbra is magas vízszintek fordulnak elő. A Hernádon Hidasnémetinél másodfok, Gesztelynél még harmadfokú a készültség. A folyó alsó szakaszánál lévő településeknél - Bőcs, Berzék, Sajóhídvég, Köröm, Girincs, Kiscsécs - folyik a legintenzívebb védekezés. A Jásztelki és a Borsóhalmi szükségtározókba jelenleg még engedik a vizet, a Zagyva apadása miatt azonban várhatóan ma befejezik a feltöltést. Baracskán a Szent László-patak áradása több lakóházat veszélyeztet, a védelem érdekében megkezdték a szivattyúzást.

A Tiszán levonuló kisebb árhullám, a mellékfolyók árhullámainak hatására Tokajnál már II. fok feletti vízszinteket okozott, lejjebb is végig árad, a Kraszna és a Lónyai főcsatorna vízszintje is nő. A Bodrogon az áradás mértéke kissé csökkent, de reggel Felsőbereckinél még III. fok közelében volt a vízszint. A Körösökön az árhullám tovább emelkedett, a Fekete-Körös Antnál másodfok felett van.

Nőtt a belvízzel elöntött területek aránya is: jelenleg 160 ezer ha van víz alatt, ebből 80 ezer ha a vetés-szántó terület. Legnagyobb elöntések Borsodban, Felső-Szabolcsban, Közép- és Alsó-Tisza vidékén, a Tiszántúlon és a Körösök vidékén alakultak ki. Több mint 230 szivattyútelep emeli be a belvizeket a folyókba.

A vízügyi szakemberek 111 településen segítenek a helyi vízkár elhárításában: a műszaki irányítás mellett homokzsákokat, fóliát, szivattyúkat bocsátanak az önkormányzatok rendelkezésére. A 2300 vízügyi dolgozó mellett a honvédség is több is 400 fővel segíti a munkát. A lakossági felajánlásokat a felajanlas@katved.hu címen lehet megtenni.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs felmérte a közegészségügyi szempontból kezelendő gócokat: Észak-Magyarországon várhatóan 21 ezer állatot kell majd beoltani lépfene ellen, és az eddigi adatok alapján három állattartó telepet kell fertőtleníteni. A levonuló árhullám nyomán a fertőzések és járványok elkerülése érdekében fontos a megfelelő fertőtlenítés, ezek a munkálatok már több településen megkezdődtek.