NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
A Zagyva és a Tarna már apad, a Sajó és a Hernád torkolatát elérte az árhullám - Országosan 1542 km fővédvonalon van védelmi készültség
2010-05-20 12:08:11
A Sajón, a Bódván és a Hernádon érkező, minden idők legnagyobb árhulláma tegnap érte el a három folyó torkolatát. Jelenleg a Hernád alsó szakaszánál lévő településeknél Bőcs, Berzék, Sajóhídvég, Köröm, Girincs, Kiscsécs valamint a Sajó-Hernád torkolatánál Ónod mellett folyik a legintenzívebb védekezés. Országosan 1542 km fővédvonalon van védelmi készültség, ebből rendkívüli készültségi fokozat van 130 km védvonalon. Emellett az elsőrendű fővédvonalakkal nem védett Bódva 120 kilométerén rendeltek el rendkívüli készültséget. Az elmúlt 24 órában az árvízi védekezésben mintegy 2400 főt foglalkoztattak. Az OMIT ma reggel további erők készenlétébe helyezését kérte a következő napokra.

Rendkívüli készültségi fokozat van 130 km védvonalon, I. fokú 795 km hosszon, II. fokú a készültség 253 km védvonalon és III. fokú a készültség 364 km-en.

Mintegy 50 ezer hektárral nőtt tegnap óta a belvízzel elöntött területek nagysága, jelenleg 139 ezer hektár van víz alatt, ebből 68 ezer hektár a vetés-szántó terület. Több mint 136 szivattyútelep emeli be a belvizeket a folyókba. Legnagyobb elöntések Borsodban, Felső-Szabolcsban, Közép- és Alsó-Tisza vidékén, a Tiszántúlon és a Körösök vidékén alakultak ki.

A vízügyi igazgatóságok több mint 110 településen vízügyi osztagokkal nyújtanak segítséget az önkormányzatok részére a helyi vízkár elhárításában, műszaki támogatást (homokzsákokat, fóliát, eszközöket, szivattyúkat bocsájtanak térítésmentesen az önkormányzatok rendelkezésére) pedig összesen mintegy 250 településen nyújtanak.

A Zagyva és a Tarna apad, de alsó szakaszaikon még III. fokú szintek jelentkeznek. Az apadásban jelentős szerepet játszanak a megnyitott Jászteleki és Borsóhalmi szükségtározók. A Tiszán megindult árhullám Tiszabecsnél I. fok alatt tetőzött, de alatta a hazai szakaszon lassú ütemben árad. Tiszakeszi térségéig I. fokú készültség van, a Bodrog torkolatnál a vízállás már meghaladta a II. fokú szintet. A Túr rövid apadási periódus után ismét árad, most már III. fok felett. A Szamos árhulláma tegnap tetőzött, jelenleg I. fok alá süllyedt a vízállás Csengernél. A Kraszna viszont emelkedik, Ágerdőmajornál már elérte az I. fokú szintet. A Lónyay-főcsatorna felső szakaszán másod, alsó szakaszán elsőfok felett van a vízállás lassú áradás mellett.

A Bodrog Felsőbereckinél II. fok felett ingadozó vízállásokat mutat. A Takta lassan apad, de még mindig LNV feletti vízállás van Taktaföldvárnál. A Körös vízrendszerben jelenleg a Fekete-Körösön jelentkezett első fok feletti vízállás. Az Ipoly tovább apad, jelenleg Balassagyarmatnál és Ipolytölgyes térségében II. fokú vízállások mellett. A Sajó és a Hernád Felsőzsolcáig, illetve Gesztelyig apad, összetorkollásuknál az érkező árhullámok találkozása miatt ezeken a szakaszokon valószínűleg megállt az apadás LNV körüli szinteken. A torkolatnál lassítja az apadást a Tisza magas vízállása. A Bódva is apad, a jobboldali depóniák és egy keresztező földút átvágásával meggyorsult a víz levonulása.

Ónod polgármestere tegnap kért segítséget este a Miskolci vízügyi igazgatóságtól, egy óra múlva 100 rendőrt vezényeltek át a falu védelmére, akik egész éjszaka dolgoztak.

A tegnap beszakadt M1-es autópályához az OMIT műszaki biztost vezényelt ki a helyzet kivizsgálására. Az autópálya beszakadása is azt jelzi, hogy az árvíz még akkor is veszélyt jelent, ha megkezdődik az apadás. A töltések, az árvízi művek ugyanis átáztak, megcsúszhatnak. Ebben a fázisban fordul elő a negatív jelenségek döntő része, megcsúszás, töltésszakadás.