NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Rendkívüli készültség elrendelését kezdeményezi a vízügy Észak-Magyarországon - Szabó Imre miniszter ma személyesen tájékozódik a térségben
2010-05-17 13:56:12
Rendkívüli készültség elrendelését kezdeményezi az Észak-magyarországi régióban a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumhoz tartozó Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) a Kormányzati Koordinációs Bizottságnál. A Zagyván, a Bódván és az Ipolyon, Ipolytarnócnál az eddigi legmagasabb árvízszintet meghaladó árhullám alakult ki. A Sajón Sajószentpéternél a következő 24 órában várják az eddig észlelt legnagyobb árvízszint túllépését. Jelenleg 392 km szakaszon van III. fokú készültség, a gátakon 2500 ember dolgozik, a vízügy a katasztrófavédelemmel közösen felkészülten védekezik.

A Sajó mellet Sajóecsegnél egész éjszaka folyt a védekezés, a mintegy 1100 lelkes település védelmében. Több tízezer homokzsákból 800 méternyi körtöltést építettek, így a falut sikerült megvédeni a Sajó árvizétől. A védekezéshez 6 ezer négyzetméter fóliát használtak fel. Egész éjszaka négyszáz ember dolgozott, ahol az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság átvette a védekezés irányítását és a munkákat. A vízügyi igazgatóságok minden településen segítenek a védekezésben. Homokzsákokat ingyen biztosítanak a számukra, valamint szakmai irányításukkal segítenek.

Tovább árad a Zagyva is. A folyón Hatvan térségében szintén az eddigi legmagasabb árvízszint feletti vízállást regisztráltak. A Tarnán harmadfokú a készültség, ami tovább növeli a Zagyva vízszintjét. A Zagyván kialakult árhullám miatt a Jászteleki és a Borsóhalmi tározók megnyitásáról döntött a Jásznagykun-Szolnok megyei Védelmi Bizottság. A védekezés érdekében, a B.A.Z megyei Védelmi Bizottság szintén úgy döntött, hogy a Garadna töltését átvágják és a vizet  mezőgazdasági területre engedik ki. A Kapos szintén rendkívül hevesen árad, Kaposvár alatt el fogja önteni a part menti mezőgazdasági területeket. A Balaton magas vízállása, az erős széllel párosulva a déli parton okoz gondot. A víz a parthoz közeli mély fekvésű területekre is kicsaphat.

A gátakon 2500 ember dolgozik. Az OMIT döntésének megfelelően további 800 főt vezényel át a Katasztrófavédelem, és 150 főt a szegedi, a gyulai, szombathelyi és a győri igazgatóság a Hernád völgyébe. A jelentős csapadék számottevően súlyosbítja a belvízhelyzetet is. Becslések szerint az elöntött terület megközelíti a 100 ezer hektárt, a felmérés folyamatban van.  

Folyóink elsőrendű, állami fővédvonalain jelenleg 624 km hosszban van védelmi készültség.

 I. fokú készültség van 119 kilométeren, a Lónyay csatornán, a Bodrogon és az Ipoly alsó szakaszán
 II. fokú készültség van 113 kilométeren az Ipoly felső szakaszán,
 III. fokú készültség van 392 kilométeren a Sajón, a Zagyván, a Tarnán, és a Bódván