NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Apadnak a folyók Borsodban, a Zagyva és a Bódva továbbra is árad - országosan már 2 millió homokzsákot építettek be az ideiglenes védművekbe -
2010-05-19 11:57:00
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében megkezdődött az apadás, a Sajón, a Hernádon és a Tarnán az árhullám fokozatosan az alsóbb folyószakaszok felé húzódik. A Zagyván és a Bódván továbbra is kritikus a helyzet, de vízügy szakemberei felkészülten irányítják a védekezési munkálatokat. Az országban 1077 kilométer fővédvonalon van védelmi készültség, ebből 130 kilométeren rendkívüli készültség van érvényben. Összesen 2330 vízügyi dolgozó vesz részt a védekezésben, már 2 millió homokzsákot építettek be – mondta Kóthay László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium vízügyi szakállamtitkára szerdán sajtótájékoztatón.

A rendkívüli készültséggel érintett területeken tegnap 1500 fős vízügyi különítmény dolgozott, amelyet a bajba jutott önkormányzatok védekezési munkáihoz csoportosítottak át. Az országban 1077 kilométer fővédvonalon van védelmi készültség, ebből 130 kilométeren rendkívüli készültség van érvényben. Országosan 373 kilométer hosszan III. fokú, 200 kilométer hosszan II. fokú és 374 kilométer hosszan I. fokú készültség van érvényben. A vízügyi igazgatóságok 66 településen nyújtottak segítséget az önkormányzatok részére a helyi vízkár elhárításában, összesen 250 önkormányzatnál nyújtanak műszaki irányítást. A belvízzel elöntött területek nagysága folyamatosan emelkedik, jelenleg 91 ezer hektár van víz alatt, ebből 45 ezer hektár a vetés-szántó terület.
 
A Zagyva vízállása Hatvannál tegnap délben az eddig észlelt maximum felett 54 cm-el (473 cm) tetőzött, azóta 41 cm-t apadt. Jászteleknél a vízszint a szükségtározó megnyitásának hatására 29 cm-t apadt. A Bódván kritikus a helyzet Edelény térségében, ahol még mindig rekord magasságú vízállás van. Újabb vízkormányzásra az éjszaka nem volt szükség. A város mélyebb fekvésű részein elöntések keletkeztek, kitelepítés nem volt. A Sajó a felső és a középső szakaszokon ütemesen apad. Miskolc, Felsőzsolca térségében 440 centiméteren, tetőzés közelében van.
 
A Sajó és a Hernád alsó, nyílt ártéri részén a két folyó együttes rekord nagyságú árvize találkozik egymással. A nagyvízi mederben lévő, töltéssel nem rendelkező települések térségében várhatóan még ma magas vízállás alakul ki. A vízügy felméri a szükséges beavatkozásokat és az önkormányzatoknak biztosítja a védekezéshez szükséges erőforrásokat, összehangolja munkájukat. A Hernád középső szakaszán tetőzött a folyó. Jelenleg a legkritikusabb helyzet Ócsanálos és Gesztely településeken van. Gesztely térségében két óránként 20 centimétert emelkedik a víz szintje. Ócsanálos térségében az éjszaka folyamatosan dolgoztak az emberek, építik az ideiglenes védvonalat. Észak-Magyarországon a Bodrog lassan árad, az Ipoly, Ipolytarnóc és Nógrádszakál térségében gyors apadásnak indult, Balassagyarmat és Ipolytölgyes térségében is megkezdődött az apadás. A Dunántúlon a Fehérvárcsurgói tározó lassan megtelik, a Gaja patak árvize Székesfehérvár alsóbb részeit fenyegeti, a vízügyi szolgálat felkészül az esetleges védekezésre.
 
Az elmúlt napok kritikus időjárását okozó ciklon lassan gyengül, és északkeleti irányban elhagyja a térségünket. A nyugati területekre már kissé szárazabb levegő érkezik, de keleten továbbra is számítani kell többfelé esőre, záporra, ami Északkeleti-Kárpátokban még meghaladhatja a 15 mm-t. Ez a csapadékmennyiség bár abszolút értékben nem magas, de az átázott földekről nagy része lefolyik az amúgy is telt patakok, folyók felé.
 
Budapest, 2010. május 19.                                      

 

* * *

 

Vízügyi szakemberek mezőgazdasági területre vezetik a Bódva vizét
 
Vízügyi szakemberek Boldva település védelme érdekében a Bódva-patak vizét irányítottan a Sajó árterébe, mezőgazdasági területre vezetik. Az Ördög-patak torkolata alatti átfolyás kiszélesítése mellett a korábban kiépített védművet is megerősítik, mert azt az összegyűlt víz részben elsodorta. A településre korábban bejutott vizet két nagyteljesítményű szivattyúval emelik át. A kifolyó vizek Sajó árterébe jutását egy mezőgazdasági földút legalacsonyabb pontjának a kimélyítésével is elősegítik. 
 
 
 Budapest, 2010. május 19.