NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Rendkívüli készültség a Hernád, a Sajó és a Bódva vízgyűjtőjén
2010-05-18 11:55:31
Minden idők eddigi legnagyobb vízszintjét elérő és meghaladó áradás van a Sajón, a Bódván, a Hernádon, a Zagyván, a Tarnán és az Ipolyon. Rendkívüli készültségi fokozatot kellett bevezetni a Sajón és a Hernádon, a Zagyván, Tarnán és a Takta folyón pedig III. fokú a készültség – ismertette ma Kóthay László vízügyi szakállamtitkár az Országos Műszaki Irányító Törzs központjában. A vízügyi igazgatóságok 46 településen nyújtottak segítséget az önkormányzatok részére a helyi vízkár elhárításában. Az elmúlt 24 órában az árvízi védekezésben 1764 fő vett részt, eddig 500 ezer homokzsákot használtak fel a védekezésben.
A vízügyi szakemberek a katasztrófavédelemmel együttműködve felkészülten és megfeszített erőkkel dolgoznak azon, hogy az áradás hatásait csökkentsék és az emberek és javaik biztonságba kerüljenek – hangsúlyozta a szakállamtitkár. A vízügy munkájának köszönhetően az esőzések okozta gondok nem nőttek tovább. A vízügyi szakemberek megfeszített erőkkel dolgoztak az éjszaka a Sajó, a Bódva és a Hernád védelmén, ahol több helyen is kritikus helyzet alakult ki. Egyszerre hat folyón, kisebb vízfolyáson van az eddigi legnagyobb árvízszintet meghaladó áradás. A védekezési munkálatokat az Országos Műszaki Irányító Törzs koordinálja.
 
Folyóink fővédvonalain 771 km hosszon van árvízvédelmi védelmi készültség, ebből rendkívüli készültségi fokozat 130 km védvonalon van a Sajón és a Hernádon, III. fokú készültséget pedig összesen 338 km védvonalon kellett elrendelni a Zagyván, a Tarnán és a Takta folyón. II. fokú a készültség  234 km védvonalon – az Ipoly, Túr folyókon, a Lónyay főcsatornán és a Zagyva alsó szakaszán - , a Bodrog 68 km-es szakaszán pedig I. fokú a készültség.
 
Minden idők eddigi legnagyobb vízszintjét elérő és meghaladó áradás van a Sajón, a Bódván, a Hernádon, a Zagyván, a Tarnán és az Ipolyon. A Bódván Edelény fölött az éjszaka a töltés annyira átázott, hogy 30 méter hosszon, ömleni kezdett a víz. A vízügyi dolgozók zúzott kővel stabilizálták a helyzetet, jelenleg irányítottan folyik a víz az Edelényi Kastély kertje felé. A Bódva holtága a víz egy részét elvezeti, lakóházakat nem veszélyeztet az ár.
 
A Zagyva Hatvannál 50 centiméterrel haladta meg az eddig mért legnagyobb vízszintet. Tegnap este megnyitották a Jásztelki, majd 23 órakor a borsóhalmi tározót, ennek köszönhetően veszélyesebb helyzet nem alakult ki a térségben. A két tározó fölötti térségben Apcnál homokzsákokkal védekeznek.
 
A Sajón megkezdődött az apadás. Miskolcon a Keleti-kapunál a Kis-Sajó nyomvonalán bejutott a víz, az úttesten folyik át, a vízügyi szakemberek folytatják a védekezés. A Hernádon a Méra, Vizsoly térségében kell védekezni, homokzsákokkal erősítik a töltést. A Tarna az éjszaka 8 centiméterrel az eddig mért legnagyobb vízszint felett tetőzött, az apadás megkezdődött.