NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Elkészült Magyarország első vízgyűjtő-gazdálkodási terve
2009-12-23 13:34:15
Egy hosszú tervezési folyamat végén, sok száz szakember munkájának eredményeként és több ezer, a társadalom különböző érdekeltjeinek véleményét tükröző észrevétel figyelembe vételével elkészült Magyarország első, a Víz Keretirányelv előírásai szerint összeállított vízgyűjtő-gazdálkodási terve.

A terv (letölthető a www.vizeink.hu honlapról) tartalmazza a felszíni és felszín alatti vizek jellemzését, az azokat érő terhelések és hatások elemzését, a monitoring eredményeket, a védett területek és a víztestek állapotértékelését, a vízhasználatok gazdasági elemzését, valamint a környezeti célkitűzések eléréséhez szükséges intézkedések programját. Ez utóbbiban olyan, a célok eléréséhez szükséges intézkedések szerepelnek, melyek szakmai szempontból megvalósíthatók, nem sértik súlyosan a közérdeket és nem elviselhetetlenül költségesek a társadalom számára.

Az országos vízgyűjtő-gazdálkodási tervről, a részvízgyűjtő-vízgazdálkodási tanácsok véleményének ismeretében az Országos Vízgazdálkodási Tanács foglal állást 2010 januárjában. Ezt követően kerül  közigazgatási egyeztetésre – a tartalom lényegi változtatása nélkül – a terv rövidített változata. Az így elfogadott országos vízgyűjtő-gazdálkodási tervet a környezetvédelmi és vízügyi miniszter rendeletben hirdeti ki.