NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Magyar-francia vízügyi együttműködési megállapodás
2008-12-08 16:07:19
2008. december 5-8. között magyarországi látogatást tett a Seine-Normandie és a Loire-Bretagne vízgyűjtő-ügynökségek küldöttsége. A tízfős delegáció látogatást tett a KvVM-ben és a VKKI-ban, felkereste a Kis-Balaton vízvédelmi rendszert, a Hévízi-tavat, és a nagymarosi rehabilitáció helyszínét.
Az 1964-ben elfogadott francia vízügyi törvény alapján létrehozott hat vízügynökség a világ számos országában követendő példaként szolgál a vízgyűjtő-gazdálkodás területén. Ennek is köszönhetően a francia vízgyűjtők és a magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságok közötti együttműködés több mint tíz évre nyúlik vissza. A Seine-Normandie és a Loire-Bretagne vízgyűjtő-ügynökségek valamint a Felső-Tiszai és Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságok között létrehozott twinning kapcsolat azonban nem csupán a magyar, de a francia fél számára is hasznos tanulságokat hozott az elmúlt években.

A mostani látogatás alkalmat adott a közelmúltban lejárt megállapodás megújítására, illetve kibővítésére. Az új partnerkapcsolati egyezmény a két említett igazgatóságon túl kiterjed a VKKI-ra, a Közép-Duna völgyi, továbbá a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságra is. A megállapodás alapján a következő évekre tervezett közös rendezvények elsősorban a VKI megvalósításának kérdéseit, technológiai megoldásokat és a finanszírozás problémakörét fogják érinteni. Elsőként 2009-ben egy a VKI gazdasági kérdéseivel foglalkozó munkaértekezletre kerül sor Magyarországon. Ennek keretében sor kerül a vízszolgáltatások költség megtérülési kérdéseinek, a derogáció lehetőségének, az ösztönző árrendszer kialakításának és az intézkedési programok finanszírozási lehetőségeinek megvitatására. Amint Kóthay László szakállamtitkár úr hangsúlyozta a VKKI-ban tartott  aláírási ünnepségen, a négy magyar aláíró Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságon túl a teljes magyar vízügy hasznára válik az együttműködés.