NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Állami kitüntetések az árvízi védekezésben résztvevőknek
2006-05-19 13:08:45
Az ország soha ilyen jó teljesítményt nem mutatott, mint az árvízi védekezésben - mondta Sólyom László köztársasági elnök pénteken Budapesten, mielőtt kitüntetéseket adott át az árvízi védekezésben kimagasló teljesítményt nyújtóknak az Országház Kupolatermében. Május 19-ét a kormány a köszönet napjává nyilvánította.
Nagyon biztató látni, mire képes Magyarország akkor, amikor baj van, és biztos vagyok benne, hogy akkor is képes erre az összefogásra és példaszerű munkára, amikor nincs baj - mondta az államfő, aki hősies helytállásnak nevezte a dunai, a tiszai és a Körösök menti árvízi védekezésben részt vevők munkáját.

A köztársasági elnök az egész ország nevében megköszönte azok munkáját, akik részt vettek a védekezésben. "Önök tudják azt, milyen óriási volt a víz. Önök tudják azt, hogy milyen fenyegető volt ez. Tudják, hogy mi lett volna, hogyha átszakad a gát, hogyha elönti a víz a falvakat, mikor csak a torony látszik ki. Milyen óriási veszteséget okozott volna emberéletben, javakban" - fogalmazott Sólyom László.

Az államfő szerint a védekezés műszakilag is rendkívüli teljesítmény volt. Hozzátette: Európában mindenütt rosszabb volt a helyzet. "Ilyen hosszan elhúzódó magas vízállást kivédeni valóban példa nélküli" - hangsúlyozta.

Az ünnepségen Gyurcsány Ferenc ügyvezető miniszterelnök azt mondta: jól vizsgázott Magyarország, a köztársaság elnökétől a községek vezetőig mindenki tudta, hogy mi a dolga; jól vizsgáztak a vízügyes szakemberek, az önkéntes magyar haderő, a rendőrség, a katasztrófavédelem.

"Kiálltuk a próbát. Magyarország és a víz küzdelmében Magyarország győzött" - jelentette ki, hozzátéve, hogy sokak közös teljesítménye az, ami a sikert hozta. Gyurcsány Ferenc azt mondta: az árvízi fenyegetésen kívül még van jó néhány dolog, amelyben ugyanerre "a szabad, önkéntes, vállalt együttműködésre lenne szükség".

"Talán tudnánk csinálni egy jobb országot. Kevesebb pörlekedéssel és veszekedéssel, és több eredménnyel" - fogalmazott, hozzátéve, hogy az ország előtt álló kihívások nem sokkal bonyolultabbak, mint az árvíz.

A kormányfő szerint sokat lehet köszönni "Európa talán legjobban felkészült" vízügyes szakmájának. Hozzátette: szeretné, ha véget érne az az egy évtizedes időszak, amelynek során ez a szakma mellőzött volt, és sok kritikát kapott. Gyurcsány Ferenc elmondta: a gáton szolgáló parancsnokok szerint nagy különbség van a kötelező és az önkéntes honvédség között, az
önkéntes javára.

A politikus kitért arra, hogy a környező országokban "szinte mindenkinek beletört a bicskája" az árvízi védekezésbe, "Magyarország a régió egyetlen országa, amely soha nem tapasztalt magas vizeket, rendkívül hosszú tetőzésekkel kibírt".

A miniszterelnök köszöntet mondott a megyei közgyűlések elnökeinek és a polgármestereknek, akik együttműködtek a kitelepítések megszervezésében. A kitelepítésekkel kapcsolatban megjegyezte: "nem hiszem, hogy vezetőnek van ennél embertelenebb feladata".

Az ünnepségen részt vett Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter, Lamperth Mónika belügyminiszter, Juhász Ferenc honvédelmi miniszter, és Kiss Péter kancelláriaminiszter. A rendezvényen Koncz Gábor színművész Petőfi Sándor A Tisza című versét szavalta el.