NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Az árvízi helyreállításnak nem lehet akadálya
2006-05-17 16:58:13
Az árvízi helyreállításoknak nem lehet pénzügyi akadálya. Nem itt kell a megtakarításokat elkezdeni - mondta Gyurcsány Ferenc ügyvezető miniszterelnök szerdán délelőtt Szelevényen.
Gyurcsány Ferenc szerdán Szelevényre látogatott, ahol megbeszéléseket folytatott az árvízi károk helyreállításáról. A megbeszélésen Lamperth Mónika belügyminiszter és Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter mellett a márciusi árvíz idején legveszélyeztetettebb Körös-parti települések, Szelevény, Csépa és Tiszasas polgármesterei, valamint a három település képviselő-testületének tagjai vettek részt.

Gyurcsány Ferenc kijelentette: megóvtuk Magyarországot, megóvtuk a Dunakanyar, Szolnok, a Köröszug vagy éppen Szeged és környéke lakosságágát. Gátak szakadtak Európában, de van egy kivétel, Magyarország, mert két-három dologban sokkal jobb, mint mások ebben a térségben. Rámutatott: árvízi vészhelyzet volt Magyarországon, árvíz azonban nem volt.

A miniszterelnök külön köszönetet mondott a magyar vízügyi szakma és annak vezetőinek helytállásáért, hangsúlyozta szaktudásuk fontosságát. Gyurcsány Ferenc megköszönte a polgári védelemnek, a katasztrófavédelemnek, a honvédségnek és a rendőrségnek a védekezésben kiemelkedő teljesítményt nyújtó minden résztvevőnek a munkáját.

Gyurcsány Ferenc beszámolt arról, hogy már elkezdődött az árvízi művek helyreállítása, az önkormányzatok a Belügyminisztérium vis maior keretéből kapnak segítséget, a magántulajdonban esett károk esetében pedig a kármérséklés kerül sor.

Bejelentette, hogy a Duna mellett május 14-én megkezdődött, míg a Tisza mellett csütörtöktől kezdik meg a károk felmérését. A felmérés az árvízi és a belvízi károk esetében is megtörténik, aztán a végén meglátjuk, hogy mennyit bírunk, mennyi pénzünk van, hol, milyen kompenzálásra van lehetőség - fűzte hozzá.

A tervek szerint július 14-én összesítik a károkat és "meghozzuk a szükséges döntéseket, de közben megindul azoknak a töltéseknek a helyreállítása, amelyek károkat szenvedtek" – tette hozzá.

Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter közölte, hogy csupán a vízügyi szektor ár- és belvízzel kapcsolatos kiadásai meghaladják a húszmilliárd forintot, melyből a tiszazugi rész, egyéb kormányzati forrásokkal együtt több mint ötmilliárd forintot tett ki.

Ha a három legveszélyeztetettebb települést elöntötte volna a víz, akkor 30-40 milliárd forintnyi érték sérült volna, amelynek az újjáépítése legalább százmilliárd forintnyi kiadást tett volna szükségessé - tette hozzá a miniszter.

Persányi Miklós ismertette, hogy 2010-ig, az árvízi védekezést szolgáló munkák részeként, az Új Magyarország programban, a tiszazugi térség gátjainak védműveinek nem csak megerősítése, hanem továbbépítése és fejlesztése is megtörténik.

Lamperth Mónika belügyminiszter bejelentette, hogy május 19-e a köszönet napja lesz, amikor Budapesten, Szolnokon és Szegeden az árvízi védekezésben részt vevő szervezeteknek és embereknek fejezik ki elismerésüket.