NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
A kormány megszüntette a veszélyhelyzetet a Tisza egyes szakaszain
2006-04-25 16:19:33
A kormány a Tisza apadása miatt a Kisköre és Szolnok közötti 69 kilométer hosszú szakaszon kedden feloldotta a veszélyhelyzetet – jelentette be R. Bakonyi Ágnes, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szóvivője. Továbbra is hatályban van a kormány 12 pontos Árvízvédelmi Cselekvési Programja, amely a gyors és bürokráciamentes segítségnyújtást teszi lehetővé. Az árvízi védekezésnek pénzügyi akadálya nincs, a védekezéshez szükséges emberi erőforrások biztosítottak.
A kormány keddi döntése értelmében a rendkívüli árvízvédelmi készültségi fokozat a Tiszán, a Zagyván, a Maros torkolatnál, valamint a Hármas-Körös teljes hosszán összesen 724 kilométerre mérséklődött.

Reich Gyula, az országos műszaki irányító törzs szóvivője sajtótájékoztatón elmondta: a Tisza az alsó szakaszon és a Hármas-Körös naponta mindössze 5-8 centimétert apad, ami azt jelenti, hogy műszaki szempontból még legalább öt napig nem lehet csökkenti a védekezési munkálatok intenzitását.

Az ár- és belvízvédelmi munkálatok költsége az év elejétől mintegy 13 milliárd forintot tett ki, amiből az árvízi elérte a 10 milliárdot. A helyreállítás költségei a becslések szerint kitehetik a végső védekezési költségek felét.

A nehéz helyzet ellenére, rendkívüli esemény nem történt a kritikus folyószakaszokon, bár aggasztó, hogy az átázott gátakon gyarapodnak a buzgárok, a szivárgások - mondta Reich Gyula.

Közölte: a Hármas-Körösön a gátmegcsúszásoknál ugyan uralják a helyzetet, ám a kockázat rendkívüli nagy, ezért e szakaszoknál a gátak mögött kiépítenek egy második védvonalat, amivel az érintett települések épületeit próbálják megvédeni egy esetleges elöntéstől.

A Szelevény melletti Nagyrétnél a legkritikusabb a helyzet, ahol gátnál mintegy 3,5 ezer tonnányi föld mozdult meg még pénteken, és amelyet azóta hétezer tonna homokzsákkal, és új elemként több tucat fémhálóval körülvett 800-1.000 literes vízzel töltött műanyagtartállyal próbálnak meg stabilizálni.

Utalt arra, hogy a Tisza Szegednél kedd délelőtt 1.002 centiméter volt, ami még mindig 42 centiméterrel magasabb, mint a korábban mért legnagyobb vízszint, és a 2-3 nappal korábbi hosszú tetőzés óta mindössze hét centimétert apadt.

Reich Gyula szólt arról is, hogy az árvízi védekezési munkák megkezdése óta 9 millió homokzsákot használtak fel, ebből 2,9 milliót az április 23-án lezártnak tekinthető Duna-völgyi, 6,1 milliót a Tisza-völgyi védekezések során építettek be a védelmi képesség növelésére. Az árvízi védekezésben hétfőn 12.663-an dolgoztak.

Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője elmondta: a gátakon az elmúlt 24 órában összesen 3.500, az éjszaka 1.500 honvéd dolgozott, 20 lánctalpas, úszó szállító járművel szállították a kritikus gátszakaszra a homokot, négy folyami komp, és hét helikopter vett részt a homokzsákok szállításában.

Csatlakozó dokumentumok