NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
A Hármas-Körösre is kiterjesztették a rendkívüli készültséget
2006-04-18 14:47:33
Persányi Miklós, környezetvédelmi és vízügyi miniszter javasolta a rendkívüli árvízvédelmi készültségi fokozat elrendelését a Hármas-, a Kettős- és a Sebes-Körös összefolyásától Mezőtúrig, mintegy 60 kilométer hosszú folyószakaszon.
A miniszter kedden elmondta: a Kormányzati Koordinációs Bizottság délutáni ülésén teszi meg javaslatát a miniszterelnöknek. Hozzátette: ezzel rendkívüli és harmadfokú készültség már 1.600 kilométer hosszúságú folyószakaszon lesz.

Persányi Miklós kiemelte, hogy az ár- és belvízvédelmi munkálatokra az elmúlt 24 órában 478 millió forintot fordítottak, 55 millióval többet, mint vasárnap. Az év elejétől eddig több mint kilencmilliárd forintot költöttek, amiből az árvízvédelmi munkálatok 6,3 milliárdot, míg a belvízvédelem 2,8 milliárdot emésztett fel. Az árvízvédelmi készültségben lévő védvonalak hossza hétfőhöz viszonyítva 32 kilométerrel 2.198 kilométerre emelkedett, melyből rendkívüli készültségi fokozat van 716 kilométer védvonalon, harmadfokú 822 kilométeren, másodfokú 263 kilométeren, az első fokú árvízvédelmi készültségű szakaszok hossza pedig 397 kilométerre nőtt.

A miniszter utalt arra, hogy a Hármas-Körös kedd reggel elérte az 1.004 centimétert, a legnagyobb valaha mért vízszintet, míg Szarvasnál kedd délelőtt 10 órakor 964 centiméter volt a folyó vízszintje, ami már 10 centiméterrel meghaladta az eddigi csúcsot, s a folyó továbbra is árad.

Persányi Miklós közölte: a Tisza Szolnoknál elérte az 1.000 centimétert, és a tetőzés 20-30 óra múlva várható plusz 5-10 centiméterrel magasabb vízállással.

Szegednél kedd délelőtt 10 órakor a Tisza vízmagassága 982 centimétert mutatott, ami 22 centivel haladta meg az eddigi mért legmagasabb vízállást, s a tetőzést csütörtökön várják.

A miniszter hangsúlyozta: a korábban sosem tapasztalt árvíz elleni védekezését semmi sem hátráltatja, rendelkezésre állnak az emberi erők, a honvédség, a Belügyminisztérium emberei, önkéntesek, és homokzsák is van elegendő.

Tatár Attila, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője elmondta: a mintegy 11 ezer vízügyi dolgozó mellett még mintegy hatezer ember segédkezik a gátaknál, köztük 2.500 tűzoltó és polgári védelmis. Megemlítette: további hatezer fő áll készültségben a polgári védelmi osztagoknál.

Elmondta, hogy az elmúlt 24 órában a kitelepítettek száma 42 fővel 523-ra csökkent. Véleménye szerint minimális a kockázata annak, hogy további kitelepítések, kimenekítések legyenek, de ha szükséges, akkor készen vannak a tervek, és ki vannak jelölve a befogadó helyek, a megfelelő szállító eszközök is rendelkezésre állnak.

Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője közölte: jelenleg 2.054 honvéd dolgozik a védvonalakon, és további 2.200 áll bevetésre készen. A kritikus Hármas-Körös szakaszon a már ott lévő 300 katona mellé további 100-at vezényelnek. A HM szóvivője kiemelte, hogy a 37-es műszaki dandár úszó
pontonhíd-elemeket állított össze, és így elsősorban a Tiszán, a folyó felől is tudják erősíteni a gátakat.

Bocskai István elmondta, hogy nyomatékosan arra kérte a repülőgép üzemeltetőket, hogy a Tisza-Körös-Maros térségében érvényben lévő repülési tilalmat tartsák be, hogy ne akadályozzák az ott homokzsákokat szállító hatósági helikopterek munkáját.

Csatlakozó dokumentumok