NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Árvízvédelmi veszélyhelyzet a Tiszán és több más folyón
2006-04-14 14:20:28
Árvízvédelmi veszélyhelyzetet hirdettek ki péntek 13 órától a Tisza Kisköre és országhatár közötti területére, valamint több más érintett folyóra - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.
Veszélyhelyzet lépett életbe a Tiszán kívül a Maros teljes szakaszán, a Hármas-Körösön Mezőtúrtól a torkolatig terjedő szakaszán, valamint a Zagyva torkolatánál - közölte a miniszterelnök a kormányzati koordinációs bizottság rendkívüli ülése után.

Gyurcsány Ferenc hozzátette: ezeken a szakaszokon a harmadik fokozatú árvízvédelmi védekezést meghaladó, úgynevezett rendkívüli készültségbe helyezték az árvízvédelemben szolgálatot teljesítő egységeket. A tetőzés Szolnokon április 17-18-ra, Szegeden 17. és 19. között várható. Szegeden a tetőzés várható vízszintje meghaladhatja a valaha mért legmagasabb mértéket.

A miniszterelnök hangsúlyozta: az árvízi védekezésben résztvevő vezető szakemberek szerint gátszakadás valószínűsége "minimális, de nem kizárható". Hozzátette: a rendkívüli készültség azt jelenti, hogy ilyenkor már egy esetleges gátszakadás következményeinek csökkentésére szükséges technikai eszközöket is a helyszínre kell szállítani. Elsősorban Szolnok és Csongrád megyét érinti a veszélyhelyzet kihirdetése, ebben a két megyében hivatásszerűen közel háromezren vesznek részt a készültséghez szükséges feladatok ellátásában közülük 1550 kifejezetten Szolnok védelmében.

Mint mondta, közvetlen fenyegetettségben az említett folyók vonalán 38-40 település van, a lakosság esetleges kimenekítésére a katasztrófavédelem felkészült. Megkötötték a megállapodást mintegy 180 befogadó településsel, és készenlétben áll több mint ezer civil tulajdonban lévő gépjármű, 200 Volánbusz, és 200 vasúti kocsi is, amely a lakosságot el tudja szállítani.

Az EU-együttműködés keretein belül az elmúlt napokban árvízi védekezéshez szükséges eszközöket kapott Magyarország Svédországtól, Ausztriától, Szlovéniától és Romániától. Magyarország hasonló eszközöket adott a vajdasági védekezéshez - közölte.

Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter hangsúlyozta, nem számolnak töltésszakadással, de fel kell készülni erre is. Mivel rendkívüli vízmennyiségről van szó, ennek a valószínűsége nem nulla.

Elmondta, hogy a Kárpát-medencébe érkező további csapadékok súlyosbíthatják a helyzetet a következő napokban. Vasárnap jelentősebb csapadékra számítanak a Kárpátokban, a Tisza déli mellékfolyóinak vízgyűjtő területén. A Tisza felső szakaszai ugyan apadni fognak, de a déli folyókon áradásokat várnak, amely hosszú, elhúzódó tetőzést fog eredményezni.

A miniszter közölte, hogy Szolnoknál 990, Szegednél pedig 970 centiméteres várható árvízszintre számítanak, plusz-mínusz 10 centiméteres eltéréssel. Közölte, hogy a magyarországi folyókon összesen 2.500 kilométeren vannak készültségben, 1.400 kilométeren pedig harmadfokú készültség van. Szólt arról is, hogy naponta 250-300 millió forintba kerül az árvízi védekezés a vízügyi szolgálatoknál, de ebbe nem számítanak bele a katasztrófavédelem, a honvédség, valamint a helyi önkormányzatoknál megjelenő költségek.

A kormányzat a védekezéshez szükséges minden forrást biztosít, amelyet felülről nyitott előirányzatként kezel - hangsúlyozta Persányi Miklós. Mint mondta, az Európai Unió az agrártermelési támogatásokban tudja a károsultak kárait fedezni, ebben az ügyben a kormány már intézkedett.

Lamperth Mónika belügyminiszter kiemelte, hogy a Tisza és a mellékfolyók mentén az önkormányzatok kérhetnek a védekezési munkálatokhoz előleget.

Csatlakozó dokumentumok