NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Elkezdődött a Kurca szegvári szakaszának rehabilitációja
2006-03-31 14:13:19
Elkezdődött a Kurca szegvári - több mint két kilométeres - szakaszának rehabilitációja, a munkálatok a belvízi helyzet függvényében várhatóan nyár végére fejeződnek be - közölte pénteken Gombos András, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium politikai államtitkára a helyszínen.
A munkálatok során - melyre a minisztérium 70 millió forintot biztosított - különböző úszó és szárazföldi eszközökkel kikotorják a feliszapolódott medret és eltávolítják a parti nádat - mondta a politikus. A minisztériumban elkezdődött a Kurca teljes rehabilitációjának előkészítése, a szakemberek vizsgálják miként lehetne a holtág folyamatos vízpótlását biztosítani - jelentette ki az államtitkár.

A holtágból kitermelt 50 ezer köbméternyi mederanyagot a későbbiekben egy rőzsesövény mögé helyezik el, úgy, hogy azon egy parti sétányt lehet majd kialakítani - tudtatta Dobi László, az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.

A munka során a feliszapolódott medret mintegy 50 centiméterrel mélyítik, a vezérárok pedig 5-10 méter széles lesz, ezzel a holtág eredeti vízszállító képességét állítják helyre - közölte az igazgató. A munka környezetvédelmi szempontból is fontos, mert ennek köszönhetően a holtág vízminősége tartósan javul fog - tette hozzá a szakember.

A Kurca régebben a Körös 40 kilométeres élővízi szakasza volt, amely nagyvízi időszakokban bekapcsolódott a vízszállítása, később lefűződött. Ma a holtág élővíz jellegét az időszakos gravitációs
vízpótlás mellett szivattyúzással oldják meg - mondta Dobi László.