NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Árvízi védekezés már 2.778 kilométeren
2006-03-31 13:32:29
Már 2.778 kilométeren, lényegében az ország valamennyi jelentős folyóján tart az árvízi védekezés; a Duna árhulláma várhatóan hétfőn tetőzik Budapesten nyolc méter felett - közölte a vízügyi helyettes államtitkár pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján.
Varga Miklós emlékeztetett arra, hogy négy évvel ezelőtt 2.800 kilométeren védekeztek, ezt előreláthatólag most meg fogják haladni. Az államtitkár a védekezés témájában tartott tárcaközi munkabizottság ülését követően azt közölte: csütörtökhöz képest jelentősen nőtt Magyarországon a védelmi készültségbe lépett szakaszok hossza.

Harmadfokú védekezést a Duna szigetközi szakaszán, valamint a Hernádon és a Bodrogon tartanak fenn - mondta. Közölte, az érintett önkormányzatok díjmentesen megkapják a védekezéshez szükséges homokzsákokat, csak az elszállítást kell biztosítaniuk.

Az említett településekre műszaki irányító személyzet érkezik, akik a védművek kiépítését irányítják. Ez elsősorban Visegrád és Nagymaros térségét, illetve a Szentendrei szigetet jelenti; ide az elmúlt órákban 500 ezer homokzsákot kértek és kaptak a vízügyi igazgatóságtól - tette hozzá.

Mint mondta, korlátlan mennyiségű, a védekezéshez "műszakilag szükséges" homokzsákot tudnak biztosítani a településeknek.

Közölte: a mostani árhullám "jellegzetessége", hogy a Duna és a Tisza egy időben árad, és az újabb árhullám a már telt mederbe érkezik. A Tiszán is rendkívüli a helyzet, mert több folyó is árad egy időben, mint általában. Hozzátette: a Tisza-völgyben, a szegedi térségben és a Közép-Tiszán is hosszan tartó védekezésre kell felkészülni.

A védekezést az országban jelenleg 1.600-an végzik, köztük vízügyi dolgozók, és katonák. A védekezés költsége naponta mintegy 57 millió forint. Elmondta, hogy az árhullám várhatóan hétfőn hajnalban Budapesten
tetőzik 800 centiméter felett, de hogy pontosan mennyivel, és megdől-e az ennél mintegy 40 centiméterrel magasabb rekord, az még nagyon sok természeti tényező függvénye.

Közölte: a Margitsziget még "nagy kérdőjel". "Az előrejelzéseket figyelembe véve el tudom képzelni, hogy a Margitszigetet nem lehet megvédeni, de ez még nem biztos" - fogalmazott.