NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Egyszerre árad a Duna és a Tisza
2006-03-30 16:31:46
Egyszerre árad a Duna és a Tisza, valamint a mellékfolyói, ami szokatlan helyzetet jelent - mondta Persányi Miklós vízügyi és környezetvédelmi miniszter csütörtökön.
Annyiban különleges a mostani helyzet, hogy mind a két nagy folyónkon és a mellékfolyóikon egy időben jelentkezik az áradás. Ez szokatlan, de azt mondanám, hogy semmiféle rendkívüli intézkedésre még nincsen szükség – közölte a miniszter.

Persányi Miklós elmondta, hogy a Duna várható legmagasabb vízszintje Budapestnél 810 centiméter körüli lesz, ez azonban még nem éri el a 2002-ben tapasztalt közel 850 centiméteres értéket.

Az árvíz elleni védekezés költségei az elmúlt 24 órában 25 millió forintot tettek ki, de a hóolvadás és a csapadékos időjárás miatt ezek a költségek napi 50 millió forint fölé fognak növekedni.

Varga Miklós vízügyi helyettes államtitkár arról beszélt, hogy ilyen jellegű védekezésre, amikor a Dunán és a Tiszán egy időben ilyen magas árhullám vonul le, 1965 óta nem volt példa. Hozzátette: korábban a dunai és a tiszai vízügyi igazgatóságok kisegítették egymást, most erre nem lesz lehetőség, ráadásul hosszan tartó védekezéssel kell számolni.

Hosszan tartó és rendkívüli árvízre készülünk, aminek a rendkívülisége nem a magasságában, hanem az országos kiterjedettségében van - mondta a helyettes államtitkár. A tárca péntekre összehívta az árvízvédelmi munkabizottságot, vagyis az érintett tárcák képviselőit.

Csatlakozó dokumentumok