NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Újabb folyószakaszokon rendeltek el árvízi készültséget
2006-03-29 17:17:09
Tovább nőtt az árvízvédelmi készültséggel érintett folyószakaszok nagysága az országban, ugyanakkor egyre kisebb területet borít belvíz.
Meteorológiai helyzet

Az elmúlt 24 órában a Felső Duna és az Inn vízgyűjtő területein jelentős, területi átlagban 12,2 -18,7 mm csapadék hullott. A Morva vízgyűjtőjén 18,6 mm, a Felső-Tisza vízgyűjtőjén 6 mm, Mura, Dráva vízgyűjtőjén 8 mm volt a csapadék. Magyarország területén számottevő csapadékot csak a Rába (9 mm) és a Balaton (6 mm) vízgyűjtőjén mértek.

A vízgyűjtők fölé megérkezett északnyugat felől a hidegfront, ez a front eredményezte a fentiekben részletezett csapadékokat. Ma a Kárpát-medence északi részén sokfelé várható eső, zápor, helyenként zivatar, területi átlagban is számottevő, 10-15 mm közötti csapadékmennyiség valószínű. További területeken kevesebb, 5-10 mm-t csapadék várható. Az Alpokban térségében ma már szárazabb időre számítanak.
A front mögött átmenetileg szárazabb és hűvösebb levegő áramlik Közép-Európa fölé, majd a hétvégén ismét nedvesebb, de enyhébb levegő érkezik, több alkalommal lehet ismét esőre, záporra számítani.

A 0 fok magassága ma 1200-1500 m közé csökken, majd a hét második felében ismét emelkedik, és többfelé meghaladja a 2000 m-t.

Vízjárási helyzet

A Duna teljes német, osztrák és magyar szakasza továbbra is árad, bár az áradás intenzitása az egyes szakaszokon (Inn folyó Wasserburgnál már apad) csökkent.

A Tisza felső szakasza Rahónál apad, de Máramarosszigettől lefelé és az egész magyarországi szakasz mindenütt - magas mederteltség mellett – lassan árad. Általában I. fokú készültség körüliek a vízszintek, helyenként már meghaladták azt. A Szamos és a Bodrog is lassan árad. A Körösökön a felső szakaszokon az apadás folytatódik.

A Balaton vízállása 114 cm, a vízeresztés mértéke jelenleg 44 m3/sec.

A Velencei-tó vízállása 167 cm. A vízeresztés szünetel.

Árvízvédelmi helyzet

A Duna magyarországi felső szakaszán a Tiszán és egyes mellékfolyóin tegnap és ma reggel további árvízvédelmi készültségi fokozatokat kellett elrendelni.

A Szigetköz alsó szakaszán tegnap 12 órától az I. fokozatot már II. fokra emelték. Tegnap 12 órától I. fokú készültséget rendeltek el a Komáromi, a Szigetköz felső szakaszára, továbbá a Tiszán és mellékfolyóin a Tokaj feletti jobb parti oldalra, a Sajó-Takta rendszerre. Ma reggel 6 és 8 órától a Mosoni Dunára, a Zagyva alsó és középső szakaszára és a Hernádra.

Kisar térségében befejeződött a Tisza töltés részűvédelmének helyreállítása, így a III. fokú készültséget tegnap 12 órától megszüntették.
Jelenleg II. fokú készültség a Duna Szigetközi alsó szakaszán és a Hortobágy-Berettyó folyókon van. I. fokú készültség van a Dunán a szigetközi felső szakaszon, a Mosoni Dunán, a Krasznán, a Bodrogon, a Hernádon, a Taktán, a Tiszán a Lónyay főcsatorna torkolata felett, a Bodrogközi szakaszon, valamint Kisköre alatt egy-egy rövid szakaszon, Csongrád és Szeged között, , a Lónyay főcsatorna alsó, a Berettyó és a Sebes-Körös alsó szakaszán, a Kettős- és a Hármas-Körösön. Összesen 1349 km-en van készültség, ebből 110 km hosszon II. fokú és 1239 km hosszon pedig I. fokú az árvízvédelmi készültség. (Kedden 918 kilométeren volt készültség.)

A dunai árhullám eléri a budapesti rakpartok szintjét, ma délután, de legkésőbb az esti éjszakai órákra a rakpartok lezárása szükségessé válik.

A védelmi vonalakon a készültségi szintnek megfelelő őr- és figyelőszolgálati tevékenység folyik. Figyelik és kezelik a tartós vízborítás okozta árvízi jelenségeket (fakadóvíz, szivárgás, csurgás). Több folyószakaszon vízhozam-mérést végeznek. A felső Duna méréseihez a mai nap folyamán a NyUDU-KÖVIZIG mérőcsoportja kirendelésre került.

A védekezésben 676 fő vett részt.

Az alábbi linkre kattintva tájékozódhat az aktuális magyarországi árvízhelyzetről.

Belvízvédelmi helyzet

11 KÖVIZIG – Észak-Dunántúli (Győr), Közép-Dunavölgyi (Budapest), Alsó-Dunavölgyi (Baja), Közép-Dunántúli (Székesfehérvár), Nyugat-Dunántúli (Szombathely), Felső-Tisza-vidéki (Nyíregyháza), Észak-magyarországi (Miskolc), Tiszántúli (Debrecen), Közép-Tisza-vidéki (Szolnok), Alsó-Tisza-vidéki (Szeged), Körös-vidéki (Gyula) – területén, 68 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség. 22 szakaszon I. fokon, 45 szakaszon II. fokon és már csak 1 szakaszon védekeznek III. fokban. Három szakaszon folyik még preventív védekezés, így a 12 KÖVIZIG 91 védelmi szakaszából összesen 71 szakaszon van elrendelve belvízvédelmi készültség.
A dunai árhullám következtében a Szigetközben megszűnt a belvízcsatornákból a gravitációs kivezetés lehetősége.

Az elöntött terület nagysága az intenzív védekezés és a kedvező időjárás hatására tovább csökkent, jelenleg 179 ezer ha, ebből 91 ezer ha vetés-szántó. (Kedden 185 ezer hektár állt víz alatt.)

Az elmúlt napon 153 szivattyútelep és 6 szállítható szivattyú üzemelt 235 m3/s névleges kapacitással. Összesen 14,1 millió m3 vizet emeltek át a befogadókba. Gravitációsan 4,1 millió m3 belvíz került levezetésre. A védekezésben 931 fő vett részt, a munkálatokhoz 265 db gépkocsit és 77 db munkagépet vettek igénybe.

Az igazgatóságok 90 db tározóban 147 millió m3 belvizet tároznak, a tározókban a szabad kapacitás még 63 millió m3.

A KÖVIZIG-ek jelentései alapján 30 társulat és 146 önkormányzat területén folynak védelmi munkák. 62 önkormányzat II. fokú, Fegyvernek és Kungyalu III. fokú készültségben védekezik.

A kialakult hidrometeorológiai és védekezési helyzetre tekintettel az OMIT elrendelte a Központi Ügyelet megerősítését, valamint az Országos Vízjelző Szolgálat és a Hidrometeorológiai és Informatikai Szakcsoport folyamatos – 24 órás – ügyeletét.

Az alábbi linkre kattintva tájékozódhat az aktuális magyarországi belvízhelyzetről.