NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Jelenlegi ár- és belvízhelyzet Magyarországon
2006-03-28 12:32:58
Az elkövetkező napokban további árvízvédelmi készültségek elrendelésére lehet számítani, ugyanakkor a belvízzel elöntött területek nagysága csökkent az országban.
Meteorológiai helyzet

Az elmúlt 24 órában 5 mm csapadékot mértek a Duna német és a Morva vízgyűjtőjén. Másutt a mért csapadék 3 mm alatt volt területi átlagban.

A vízgyűjtők fölé kezdetben még igen enyhe levegő áramlik, majd a déli óráktól északnyugat felől hidegfront éri el térségünket. Hatására ma elsősorban a Duna felső szakaszán és a Kárpát-medence északi részén, majd holnap már másutt is sokfelé várható eső, zápor, helyenként zivatar. Szerda estig a lehulló csapadék mennyisége sokfelé eléri az 5-10 mm-t, de az Alpokban és holnap napközben a Kárpát-medence északkeleti részén területi átlagban is 20 mm feletti mennyiség valószínű. A front mögött átmenetileg szárazabb és hűvösebb levegő áramlik Közép-Európa fölé, majd a hétvégén ismét nedvesebb, de enyhébb levegő érkezik, több alkalommal lehet ismét esőre, záporra számítani.

A 0 fok magassága a mostani 2200-2700 m közötti szintről a hét közepén átmenetileg 1200-1500 m közé csökken, majd a hét második felében ismét emelkedik, és többfelé meghaladja a 2000 m-t.

Vízjárási helyzet

Az elmúlt héten a folyók vízgyűjtőjén felhalmozódott hó mennyisége a felmelegedés következtében lényegesen csökkent. A Duna vízgyűjtőjén a jelenlegi mérések szerint 11,6 km3 (múlt hét óta 6,3 km3-rel csökkent) és ez a sok évi átlagnál (10,0 km3) már csak 16%-kal magasabb. A Tisza vízgyűjtőjén még 3,4 km3 hó található (itt a csökkenés 2,1 km3 volt) és ez még mindig több mint kétszerese az ilyenkor szokásos értéknek (1,5 km3).

A Duna teljes német, osztrák és magyar szakasza továbbra is árad, bár az áradás intenzitása a külföldi szakaszokon csökkent.

A Tisza Vásárosnamény és Záhony között apad másutt mindenütt - magas mederteltség mellett – lassan árad. Általában az I. fokú készültség körüliek a vízszintek, helyenként már meghaladták azt. A Bodrog is lassan árad. A Körösökön a felső szakaszokon apadás indult el.

A Balaton vízállása 114 cm, a vízeresztés mértéke jelenleg 44 m3/sec.

A Velencei-tó vízállása 167 cm. A vízeresztés szünetel.

Árvízvédelmi helyzet

A Duna magyarországi felső szakaszán tegnap árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni. A nap folyamán további készültségek elrendelésére lehet számítani.

Az elmúlt nap árvízvédelmi fokozatot kellett elrendelni a Tiszán Csongrád és Szeged közötti szakaszon és ma reggel a Bodrogon. Meg lehetett szüntetni a készültséget a Fehér-Körösön. III. fokú a készültség a töltés állapota és annak javítása miatt egy rövid szakaszon Kisarnál. II. fokú készültség a Hortobágy-Berettyón. I. fokú készültség van a Dunán a szigetközi szakaszon, a Bodrogon, a Tiszán a Lónyay főcsatorna torkolata felett, valamint Kisköre alatt egy-egy rövid szakaszon, Csongrád és Szeged között, a Krasznán, a Lónyay főcsatorna alsó, a Berettyó és a Sebes-Körös alsó szakaszán, a Kettős- és a Hármas-Körösön. Jelenleg összesen 918 km-en van készültség, ebből 8 km hosszon III. fokú, 84 km hosszon II. fokú és 826 km hosszon pedig I. fokú az árvízvédelmi készültség. (Hétfőn 714 kilométeren volt készültség.)

A védelmi vonalakon a készültségi szintnek megfelelő őr- és figyelőszolgálati tevékenység folyik. Figyelik és kezelik a tartós vízborítás okozta árvízi jelenségeket (fakadóvíz, szivárgás, csurgás). A megrongálódott kisari (Felső-Tisza) töltésburkolat javítási munkáit lokális III. fokú készültség tartása mellett végzik.

A védekezésben 610 fő vett részt.

Az alábbi linkre kattintva tájékozódhat az aktuális magyarországi árvízhelyzetről.

Belvízvédelmi helyzet

10 KÖVIZIG – Közép-Dunavölgyi (Budapest), Alsó-Dunavölgyi (Baja), Közép-Dunántúli - (Székesfehérvár), Nyugat-Dunántúli (Szombathely), Felső-Tisza-vidéki- (Nyíregyháza), Észak-magyarországi- (Miskolc), Tiszántúli- (Debrecen), Közép-Tisza-vidéki- (Szolnok), Alsó-Tisza-vidéki- (Szeged), Körös-vidéki- (Gyula) – területén, 68 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség. 22 szakaszon I. fokon, 45 szakaszon II. fokon és 1 szakaszon III. fokban védekeznek, valamint 5 szakaszon folyik még preventív védekezés, így a 12 KÖVIZIG 91 védelmi szakaszából összesen 73 szakaszon van elrendelve belvízvédelmi készültség.

Az elöntött terület nagysága az intenzív védekezés és a kedvező időjárás hatására tovább csökkent, jelenleg 185 ezer ha, ebből 97 ezer ha vetés-szántó. (Hétfőn 193 ezer hektár állt víz alatt.)

Az elmúlt napon 151 szivattyútelep és 11 szállítható szivattyú üzemelt 242 m3/s névleges kapacitással. Összesen 15 millió m3 vizet emeltek át a befogadókba. Gravitációsan 5,4 millió m3 belvíz került levezetésre. A védekezésben 917 fő vett részt, a munkálatokhoz 239 db gépkocsit és 78 db munkagépet vettek igénybe.

Az igazgatóságok 90 db tározóban 147 millió m3 belvizet tároznak, a tározókban a szabad kapacitás még 63 millió m3.

A KÖVIZIG-ek jelentései alapján 30 társulat és 149 önkormányzat területén folynak védelmi munkák. 66 önkormányzat II. fokú, Fegyvernek és Kungyalu III. fokú készültségben védekezik.

Az alábbi linkre kattintva tájékozódhat az aktuális magyarországi belvízhelyzetről.