NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Tovább nőtt a belvízzel borított területek nagysága
2006-02-21 17:05:32
Több folyószakaszon összesen 370 kilométer hosszan tartanak fenn első fokú árvízvédelmi készültséget, keddre pedig 140 ezer hektárra nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága – hangzott el kormány ülését követő sajtótájékoztatón.
Persányi Miklós, a zöldtárca vezetője elmondta: a talajvízszint 30 centiméterrel haladja meg az országos sokéves átlagot, ami lehetetlenné teszi, hogy az egyébként is fagyott földbe be tudjon szivárogni a víz. Hozzátette, hogy a belvízelvezető csatornák jórészt jegesek voltak a napokban, ami csökkentette elvezető képességüket.

A miniszter utalt arra, hogy a környezetvédelmi minisztérium 1 milliárd forintos keretén túlmenően a kormány kétmilliárd forintos keretet nyitott meg belvíz-prevenciós munkákra. Gyarapítja a forrásokat, hogy mindezeken felül kétmilliárdos közmunkaprogramot indított a kormány a belvíz elleni védekezésre.

Jelenleg 54 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, 32 helyen első, 19 szakaszon másod- és három szakaszon harmadfokú. Az elmúlt 24 órában 97 szivattyútelep üzemelt, a befogadókba összesen 7,9 millió köbméter vizet emeltek át.

Az érintett területeken 60 önkormányzat tart fenn belvízvédelmi készültséget, közülük négy település - Debrecen, Hajdúhadház, Hajdúsámson és Újfehértó - harmadfokút, 18 másodfokút. Persányi Miklós hozzátette: az utóbbi napokban árhullám jelent meg a Körösök vízgyűjtő területén, a Hortobágy-Beretyón, a Berettyón és a Krasznán, de a közeli napokban nem várható árvízveszély.

A hómennyiség a Tisza vidékén 50 százalékkal haladja meg a sokéves átlagot, a Duna vízgyűjtőjén a duplája annak.