NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Bevetésre készek a jégtörő hajók
2006-01-26 17:07:10
A magyarországi jégtörő hajók készenlétben állnak, bevetésükre azonban még nincs szükség - közölte Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter csütörtökön. A tárca vezetője a Dunán szerdán elrendelt elsőfokú jégvédelmi készültséget ellenőrizte a Széchenyi vezér jégtörővel.
A hazai jégtörő flotta elsőfokú jégvédelmi készültségben van, ami azt jelenti, hogy a hajók motorjait egyfolytában melegen kell tartani, és állandó személyzet tartózkodik a fedélzeten. Bevetésükre azonban jelenleg még nincs szükség - mondta Persányi Milós a Széchenyi vezér jégtörő hajóval tett útja után. Mint mondta, a következő napokban a meteorológiai előrejelzések alapján nem kell a készültség fokozását elrendelni, de a jelenlegi fokozat várhatóan március elejéig marad érvényben.

A Duna fővárosi szakaszán jelenleg 5-10 centiméteres táblákban zajlik a jég, de csak akkor kellene megindítani a jégtörést, ha a folyó kétszer ennyire lenne jeges és egybefüggő jégtakaró alakulna ki.

A miniszter beszámolt arról is, hogy a fővárosban állomásozó hat jégtörő közül kettőt a napokban vezényelnek át a Duna alsó szakaszára, Baja térségébe. Így a hajók a szerbiai és a horvátországi szakaszon is bevethetők lesznek. Erre azért van szükség, hogy a folyók alsó szakaszán ne álljanak össze jégtorlaszok, mert akkor itthon is felduzzadhat a víz.

Persányi Miklós szerint akkor fokozzák a készenlétet, ha a Duna úgy fagy be, hogy eközben megindul egy jelentős, hirtelen olvadás. Ekkor, mint mondta, a jégtorlaszok miatt jelentősen megemelkedhet a vízmennyiség, ami jeges árt okozhat. A szaktárca tájékoztatása szerint a Dunán hét, a Tiszán pedig kilenc jégtörő és több jégtoló hajó áll készenlétben.

Persányi Miklós elmondta, hogy eddig az erre a célra elkülönített egymilliárd forintból 400 millió forintot fordítottak a víz elleni védekezés költségeire, döntően belvízi károk elhárítására. E mellett a kormány további kétmilliárd forintot csoportosított át a költségvetési tartalékából a károk enyhítésére.

A Dunán a napok óta tartó nagy hideg miatt zajlik a jég, a víz felületének mintegy 20-60 százalékát 10 centiméter vastag jégtáblák borítják. A Tiszán Tivadartól Kisköréig áll a jég. Szerdán háromoldalú egyezmény alapján a Tisza déli szakaszán, a magyar-román egyezmény alapján pedig a Maroson rendelt el elsőfokú jégvédelmi készültséget az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság.