NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Árvízvédelmi készültség több folyón
2006-01-03 16:24:20
Az esőzés és a havazás miatt már 382 kilométeres az árvízvédelmi készültség az országban, de másodfokú készültséget még csak a Zagyván és a Galgán rendeltek el.
A Tisza vízgyűjtőjén, a Körösöknél, a Zagyvánál, a Tarnánál, a Túrnál és a Krasznánál mértek jelentősebb vízszintemelkedéseket. Az Ipoly ugyancsak árad, készültségi fokozatot várhatóan keddre ér el.

A meteorológiai előrejelzés szerint a hét közepén sokfelé várható még csapadék, a magasabb hegyekben és nyugaton főként hó, másutt havas eső, eső valószínű. Az előrejelzés szerint az újabb csapadék újabb árhullámokat indíthat el a Tisza vízgyűjtőjében.

A belvízzel elöntött területek nagysága meghaladja a 30 ezer hektárt, miközben a belvízi főcsatornák megteltek. Kilenc önkormányzat rendelt el belvízvédelmi készültséget: Paszab, Mezőberény, Csanytelek, Csongrád, Eperjes, Makó, Mártély, Ordacsehi és Murony.

A Balaton vízszintje jelenleg 112 centiméter, a Sió-csatornán keresztüli leeresztés ellenére további vízszint-emelkedés várható.

Az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt a vízügyi szakemberek kedd délben megkezdték a Velencei-tó vízszintjének csökkentését is. A víz leeresztése várhatóan két hétig tart, a beavatkozás nyomán 10 centiméterrel csökken a jelenlegi 170 centiméteres vízszint.