NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Őszi faültetés és nagytakarítás
2010-11-13 08:00:00
Országos környezetvédelmi akciónap

Az Országos Polgárőr Szövetség 2050 településen közel 40 ezer önkéntes segítségére számít 2010. november 13-án az országos környezetvédelmi akciónapján. Az akciónap célja, hogy valamennyi polgárőr egyesület a működési területén ezen a meghirdetett napon szervezzen akciót a civil szervezetekkel, iskolákkal, helyi lakossággal együttműködve, a települések központi terein őszi faültetésre és nagytakarításra.


Háztartási hulladék, építési és bontási hulladék, veszélyes hulladékok – ezek a leggyakoribb fajtái a települések kül- és belterületeit elcsúfító hulladéknak. Az elhagyott hulladék felkutatása, összeszedése és megfelelő ártalmatlanítása sajnos ma még folyamatosan jelentkező, mennyiségileg és minőségileg nem tervezhető feladatot és kiadást jelent az önkormányzatoknak.

Az Országos Polgárőr Szövetség munkatársai a Vidékfejlesztési Minisztérium Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Államtitkárságával kötött együttműködési megállapodás keretében rendszeresen részt vesznek környezet- és természetvédelmi akciókban. Évente többször is szerveznek nagytakarítási akciót, közreműködnek a Természetvédelmi Őrszolgálat akcióiban, közösen járőröznek. Többször lepleztek már le illegális fakitermelést, illetve adtak információt illegális motorsportokról és terepkerékpározásokról, de részt vesznek Zöld kommandó ellenőrzési akcióiban.

Az Országos Polgárőr Szövetség arra is nagy hangsúlyt fektet, hogy az akciónapra önkéntesen érkezők valóban csapattagként vegyenek részt az eseményen, így minden településen lesz reggeli eligazítás és munkavédelmi tájékoztató, gondoskodnak a jó hangulatról.

Aki szeretne az akciónapon önkéntesként részt venni, érdeklődjön települése polgárőr szervezeténél!

A 2010 tavaszán megszervezett „Tavaszi Nagytakarítás” programhoz 1075 település csatlakozott, 41.000 fő önkéntes vett részt és körülbelül 3000 m3 szemetet sikerült összegyűjteniük. Idén az OPSZ és a minisztérium államtitkársága mellé csatlakozott a Hulladék Munkaszövetség, a National Geographic, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt., a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége. Ezek a szervezetek megalakították a Tiszta Magyarország Társulást, melynek égisze alatt továbbra is együttműködnek majd, más szervezetekkel együtt.


FŐSZERVEZŐ: Országos Polgárőr Szövetség és Vidékfejlesztési Minisztérium Környezetvédelmi Államtitkárság

További információ:
OPSZ – Kovács Noémi, tel: +36-30/621-00-15